Medijska platforma za civilno družbo

Med skupino mladih Koprčanov je pred leti, takrat še v okviru Ustvarjalne platforme Inde, vzniknila ideja o ustvarjanju neodvisnega radijskega programa. Aprila 2018 je Neodvisni obalni radio začel svoje stalno oddajanje prek spleta, konec lanskega leta pa je ekipa pridobila še prostore v pritličju Tomosovega bloka in tudi denar, s katerim ji je uspelo zaposliti enega člana ekipe.

V eni od oddaj je NOR gostil  Tončija Kuzmaniča (levo), profesorja 
s koprske Fakultete za management. Foto: Andrej Vidic
V eni od oddaj je NOR gostil Tončija Kuzmaniča (levo), profesorja s koprske Fakultete za management. Foto: Andrej Vidic

KOPER > Neodvisni obalni radio (NOR) je skupnostni neprofitni radio, predstavlja pa tretji medijski sektor, poleg javnega in komercialnega.

Projekt je ekipa začela razvijati znotraj Ustvarjalne platforme Inde, v sklopu tedanje Medijske platforme Inde. Prostore Indeja so kasneje prodali zasebnemu lastniku, ekipa NOR pa je s projektom radia nadaljevala. “Ideja izhaja iz potrebe po tovrstnem mediju v našem okolju. To pomeni velik izbor raznolike glasbe ter drugačen pristop pri podajanju informacij. Velikokrat nas označujejo za alter radio, ampak mi se ne ukvarjamo s temi oznakami. Delamo, kar živimo in mislimo,” projekt opisuje eden od ustvarjalcev programa, Toni Bračanov.

Toni Bračanov

ustvarjalec programa NOR

“Velikokrat nas označujejo za alter radio, ampak mi se ne ukvarjamo s temi oznakami. Delamo, kar živimo in mislimo.”

Po konceptu gre za skupnostni radio, kar pomeni, da je skupnost tista, ki ustvarja vsebine. Izbor teh se s časom povečuje, imajo deset produkcijskih oddaj oziroma rubrik, enkrat na mesec oddajajo v živo in gostijo aktivne ljudi iz lokalnega okolja. Sicer pa je NOR vselej slišati prek spleta.

Svoj radijski studio lahko spravijo v malo večjo potovalko, saj so prej oddajali z različnih lokacij – pri komu doma, na prireditvah in v prostorih različnih organizacij. To prakso bodo kljub temu, da imajo od začetka lanskega decembra svoje prostore v Tomosovem bloku, ohranjali tudi naprej. “Ker ima to poseben čar in ker nam je pomembno biti na terenu v neposrednem stiku s skupnostjo,” pravi Bračanov.

Projekt se večinoma financira z dobro voljo in prostovoljnim delom, nekaj malega dobijo donacij. Bili so uspešni na razpisu Mestne občine Koper in Centra mladih Koper, nekaj zaslužijo tudi z izvajanjem storitve snemanja in postprodukcije, letos pa so v partnerstvu z Radiem Študent in Mariborskim radiem študent pridobili sredstva iz razpisa Ministrstva za Javno upravo za profesionalizacijo nevladnega sektorja, ki so jih namenili za eno zaposlitev. “To je za nas kar preskok,” opisuje Bračanov, ki dodaja, da NOR vsekakor še ni na cilju, ki si ga je ekipa zadala. Želijo si namreč, da bi radio postal stalnica v lokalnem medijskem prostoru.


Najbolj brano