Za manj vinjenih za volanom

Vsaka deseta prometna nesreča je posledica alkoholiziranosti povzročitelja; če nihče ne bi sedel za volan vinjen, pa bi zmanjšali število nesreč s smrtnim izidom za tretjino.

Eno od treh stojnic so člani društva postavili tudi v Parku Nade 
Žagar. Foto: Arhiv DZA Ilirska Bistrica
Eno od treh stojnic so člani društva postavili tudi v Parku Nade Žagar. Foto: Arhiv DZA Ilirska Bistrica

ILIRSKA BISTRICA > Zaradi teh alarmantnih podatkov so se člani Društva zdravljenih alkoholikov iz Ilirske Bistrice tudi letos aktivno vključili v vseslovensko decembrsko akcijo “0,0 šofer”. “Cilj preventivne akcije je zmanjšati število prometnih nesreč na slovenskih cestah, katerih povzročitelj je prekomerno uživanje alkoholnih pijač. V ta namen smo postavili stojnice 4. decembra pred trgovino Spar, 6. decembra na Miklavževem sejmu v parku Nade Žagar in 28. decembra pred trgovino Tuš. Mimoidočim smo delili zgibanke, s katerimi smo želeli ljudem predstaviti vse negativne vplive in posledice izrabe alkohola v prometu,” pojasnjuje terapevt društva Jasmin Tomažič.

Akcija ozaveščanja je sicer samo del bogatega delovanja Društva zdravljenih alkoholikov Ilirska Bistrica, ki deluje s tem imenom od leta 2005, sicer pa že od leta 1973. Trenutno je v društvu 26 članov, je povedal predsednik Janko Poklar. Delujejo v treh skupinah - v prvi so člani, ki abstinirajo manj kot pet let, v drugih dveh pa z daljšim stažem brez pitja.

Srečujejo se ob ponedeljkih ob 17. uri v Domu na Vidmu, organizirajo pa tudi izlete, piknike, novoletno srečanje, pohode in druženje z drugimi klubi, ročna dela, pred prazniki so okrasili vitrine v knjižnici, udeležujejo se tudi skupščine Zveze klubov zdravljenih alkoholikov, ki ima sedež v Tolminu.

“Glavna pa je medsebojna podpora ljudi z isto boleznijo. Alkoholizem je namreč nikoli ozdravljiva bolezen,” pravi Poklar. A prav društvo večini pomaga, da jo uspešno obvladujejo. Tistim, ki se po bolnišničnem zdravljenju ne odločijo za delo v društvu, je težje in med njimi je veliko več povratnikov v alkoholizem kot med člani društva.


Najbolj brano