Od sužnje do prve afriške svetnice

Bakhita, srečnica - tako so arabski ugrabitelji poimenovali sedemletnico, ki so jo ugrabili v darfurski vasici in jo prodali v suženjstvo.

Véronique Olmi:   $@ 
Bakhita, 
prevedla 
Janina Kos, 
Mladinska knjiga,  
440 strani, 
cena 29,99 evra
Véronique Olmi: $@ Bakhita, prevedla Janina Kos, Mladinska knjiga, 440 strani, cena 29,99 evra  

V romanu Bakhita francoska pisateljica Véronique Olmi predela in bralcu predstavi resnično zgodbo sudanske sužnje, komaj sedemletne deklice, rojene konec 19. stoletja, ki so jo arabski trgovci prodali v suženjstvo. Do ugrabitve je živela srečno in preprosto življenje v ljubeči in veliki družini. Travma ob ločitvi od matere in sestre dvojčice je povzročila, da je pozabila svoje pravo ime, zato so jo poimenovali Bakhita, kar pomeni srečnica.

Suženjsko ime, ki ga je nosila do konca življenja, pa je glede na pretresljivo življenjsko zgodbo ironično: kot sužnja je bila Bakhita trpinčena, večkrat prodana, bičana, posiljena in tudi na robu smrti. Njena pot pa se je korenito spremenila, ko jo je kupil Italijan Calisto Legnani in jo peljal v svojo domovino, kjer je bila običajna hišna dekla. Sčasoma je Bakhita sprejela krščansko vero in postala redovnica - klicali so jo sestra Moretta, zaradi črne barve kože. Kljub trpljenju, ki ga je doživela kot otrok, je Bakhita izžarevala ljubezen in voljo do življenja. Vsi, ki so jo spoznali, so ji ljubezen tudi vračali. Jožefina Bakhita je tako za katoliško cerkev in vse verujoče postala simbol upanja, odrešenja, odpuščanja in brezpogojne ljubezni. Prvega oktobra leta 2000 jo je papež Janez Pavel II. razglasil za svetnico, s čimer je postala prva sudanska svetnica in prva afriška ženska, ki so jo povzdignili na oltar.

Knjiga je izšla v časih, ko Evropo pretresajo množične migracije iz vzhodnih islamskih in afriških držav, ter nas spominja, da so zahodne države v času kolonializma zasedle iste države, iz katerih prebivalci danes bežijo k nam. Izkoriščanje zemlje in prebivalcev se še nadaljuje. Medtem ko zahodne države cvetijo, vzhodne uničujejo.

Sporočilo krščanske svetnice Jožefine Bakhite o “evangelijski spravi in odpuščanju v svetu, ki ga razdvajata in uničujeta sovraštvo in nasilje”, pa ni doseglo zadostnega števila ljudi, saj se migranti, ki prihajajo k nam, srečujejo s številnimi ovirami, od žičnate ograje in nevarnih rek, do nestrpnih ljudi.


Najbolj brano