Šarec je opravil nalogo

Angelika Mlinar je vsem negotovostim navkljub postala nova ministrica za črpanje evropskega denarja. S tem pa težav koalicije še ni konec. Zaradi strankarske nediscipline se je povečala razpoka med poslansko skupino Desus in njihovim poslancem Robertom Polnarjem. Koalicija je izgubila tudi eno zlato rezervo; poslanka Lidija Ivanuša je iz SNS prestopila k SDS.

Angelika Mlinar je včeraj že prevzela ministrske posle.   Foto: Nik Jevsnik
Angelika Mlinar je včeraj že prevzela ministrske posle.  Foto: Nik Jevsnik

LJUBLJANA > Po celodnevnem preštevanju in dogovarjanju je bila Angelika Mlinar na nočnem glasovanju izvoljena za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Zanjo je glasovalo 44 poslancev, proti pa jih je bilo 43. Po takšnem izidu je premier Marjan Šarec predsednici SAB Alenki Bratušek sporočil, da je opravil svojo nalogo in da naj bo drugič bolj potrpežljiva. Bratuškova je zaradi izvolitve ministrice vesela, predsedniku vlade pa se zahvaljuje, “če je naredil kak klic, da so se zadeve uredile, kot so se.”

Zanimiv dan za Jelinčiča

“Naredili ste izjemno evropsko in tudi človeško potezo, dokazali ste, da hočemo presegati in preseči meje,” je po izvolitvi poslancem dejala Mlinarjeva, po rodu koroška Slovenka, ki je s pridobitvijo slovenskega državljanstva za namen kandidature odprla številne polemike. Včeraj popoldne je že prevzela posle.

Marjan Šarec, predsednik vlade

“Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila.”

Mlinarjevo so v DZ podprli poslanci koalicije z izjemo Desusovega poslanca Roberta Polnarja, ki je koaliciji obrnil hrbet že ob glasovanju o proračunu. Za to, da je bilo več glasov za kot proti, se ima nova ministrica zahvaliti tudi dvema poslancema SNS in manjkajočemu poslancu SDS. Prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki je napovedal zanimivo glasovanje, med glasovanjem ni bilo v dvorani, eden od poslancev njegove poslanske skupine pa se je glasovanja vzdržal.

Včeraj se je tudi Jelinčič zbudil v zanimivo jutro. Njegovo poslansko skupino je zapustila Lidija Ivanuša. Pridružila se je poslanski skupini SDS. Na facebooku je zapisala, da ravnanja SNS v zadnjem času ne odražajo ciljev in vrednot, zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje. “Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo,” je sporočila svojim sledilcem.

Robert Polnar, poslanec Desus

“Pet nas je v poslanski skupini. Štirje trdi in jekleni možje, sposobni bliskovitega spreminjanja lastnega mnenja v dveh minutah o isti stvari, vsak dan desetkrat, če je potrebno.”

Jelinčič je nato ocenil, da se je poslanka na odhod pripravljala že dalj časa. Ugibanja, da naj bi imel namen zapustiti poslansko skupino SNS tudi poslanec Jani Ivanuša, pa sta zanikala tako Jelinčič kot omenjeni poslanec. Kakor koli, vladna koalicija zdaj ne more več računati na to, da bi jo reševali štirje glasove SNS.

Največja opozicijska stranka SDS ima po novem 26 poslancev. Iz stranke sporočajo, da z veseljem sprejmejo kogarkoli, ki se prepozna v njihovem programu.

Polnar: ne bodo me odslovili

Po glasovanju o Angeliki Mlinar so se povečale tudi razpoke med Robertom Polnarjem in poslansko skupino Desus. Franc Jurša, vodja poslancev Desus, je ocenil, da za zdaj še ne more reči, da se s Polnarjem razhajajo, a da so blizu tej točki. Po praznikih se bodo s Polnarjem temeljito pogovorili. Jurša je ošvrknil Polnarjev odnos, ki da ni takšen, ko bi moral biti.

Polnar je prepričan, da ga poslanska skupina ne bo odslovila, “ker tako neumni niso” in si ne morejo privoščiti, da bi ga izgubili. Od pogovora z Juršo pa ne pričakuje nič: “Pet nas je v poslanski skupini. Štirje trdi in jekleni možje, sposobni bliskovitega spreminjanja lastnega mnenja v dveh minutah o isti stvari, vsak dan desetkrat, če je potrebno.” V tem se on razlikuje od preostale četverice, a vseeno lahko po njegovem s temi razlikami mirno živijo in delujejo kot doslej.


Najbolj brano