Ministrstvo od Guberca vendarle kupilo parcelo za Luko

Zgodba z razlastitvijo zemljišča tik za luško ograjo, tako imenovane kasete 5a, ki jo je Grafist pridobil z zamenjavo zemljišč z občino Ankaran, se je v manj kot enem letu obrnila za 360 stopinj. Če je ministrstvo za infrastrukturo še januarja napovedovalo, da bo koprskemu gradbenemu podjetju to parcelo odvzelo, so včeraj sklenili prodajno pogodbo.

Luka Koper lahko zemljišče, ki je že nasuto, hitro pripravi za 
skladiščenje avtomobilov.  Foto: Katja Gleščič
Luka Koper lahko zemljišče, ki je že nasuto, hitro pripravi za skladiščenje avtomobilov.  Foto: Katja Gleščič

KOPER > Gre za približno 47.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče tik za luško ograjo na območju državnega prostorskega načrta za koprsko pristanišče, ki je namenjeno za pristaniško dejavnost. Ob menjavi zemljišč med občino Ankaran in Grafistom konec leta 2017 je bilo ocenjeno na 2,6 milijona evrov.

Strateška zemljišča tik za luško ograjo: kaseta 5a, ki jo ministrstvo odkupilo od Grafista, ter kaseti 6a in 7a, ki sta še v lasti občine Ankaran.

Ante Guberac, lastnik Grafista

“Cenilci, ki jih je najela država, so predlagali ceno, s katero smo se oboji strinjali.”

Državi se je z Grafistom uspelo dogovoriti za primerno ceno za odkup zemljišča, kar je bilo še pred kakšnim mesecem misija nemogoče, saj so bili vsak na svojem bregu. Po naših informacijah so podjetju sprva ponudili 25 evrov po kvadratnem metru, kar pa se je Grafistu zdela občutno prenizka ponudba. Koliko so ponudili zdaj, ni znano. Odgovor ministrstva o ceni kupljenega zemljišča še čakamo.

Ante Guberac

Lastnik Grafista Ante Guberac podrobnosti posla z državo ne želi razkrivati. Pravi le, da so s ponujenim zadovoljni. “Veseli nas, da smo to rešili po izvensodni poti. S prejšnjo vlado nam ni uspelo najti skupnega jezika, medtem ko nam je z infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek uspelo doseči kompromis. Cenilci, ki jih je najela država, so predlagali ceno, s katero smo se oboji strinjali,” pojasnjuje Guberac.

Včeraj so torej posel zakoličili s tripartitno pogodbo, ki jo je poleg Grafista in ministrstva podpisala še Luka Koper, ki so ji s tem podelili stavbno pravico na območju, ki ga potrebuje za skladiščenje avtomobilov. Za Luko je ta parcela prednost, kjer je na njej že nasutje in ne zahteva veliko gradbenih del, predvsem pa se bo lahko potegovala na mednarodnih razpisih za avtomobilske posle.

Uprava Luke Koper je to zemljišče sicer že lani hotela najeti od Grafista, saj ga je nujno potrebovala. Dogovori so tik pred podpisom pogodbe zastali prav zaradi namere ministrstva, da bo Grafist razlastilo.


Najbolj brano