Marihuana na šoli: “Ukrepali smo”

Briške občinske svetnike so po nekaj letih znova vznemirile novice, da se na OŠ Dobrovo pojavlja droga. Nekateri učenci naj bi kadili marihuano. Na šoli so že ukrepali, in sicer tako vzgojno, kakor s poostritvijo nadzora območja ustanove.

Na šoli so ukrepali zoper učence, ki so kadili marihuano, in 
poostrili nadzor.  Foto: Ambrož Sardoč
Na šoli so ukrepali zoper učence, ki so kadili marihuano, in poostrili nadzor.  Foto: Ambrož Sardoč

DOBROVO > Razpravo je na seji ta teden sprožila občinska svetnica Silvestra Elen Brašnić Saffigna, ko je postavila vprašanje o tem, da se na osnovni šoli pojavlja droga. Svetnikom ni mogel nihče pojasniti, kaj natančno se na šoli dogaja, ali slučajno kdo tam celo preprodaja droge. Župan Franc Mužič je odgovoril le, da zadeva ne bo ostala brez reagiranja in da bo po novem letu na to temo sestanek. Glede na razlage, ki smo jih dobili v šoli, pa gre za pojav, ki najbrž ni edinstven le na Dobrovem.

Niso stali križem rok

Kot nam je povedal ravnatelj šole Damijan Marinič, se je droga pojavila v okolici šole in na šolskem dvorišču. Nekateri učenci naj bi kadili marihuano: “Opravili smo razgovore z učenci in zožili krog potencialnih kršiteljev. Obvestili smo starše in jih skupaj z učenci povabili na razgovor. Pri učencih, ki so kršili pravila šolskega reda, smo vzgojno ukrepali.”

Damjan Marinič, ravnatelj

“Opravili smo razgovore z učenci in zožili krog potencialnih kršiteljev. Obvestili smo starše in jih skupaj z učenci povabili na razgovor. Pri učencih, ki so kršili pravila šolskega reda, smo vzgojno ukrepali.”

Obveščena je bila tudi policija, vendar nam do včeraj ni uspelo dobiti pojasnil policijske uprave v Novi Gorici, kaj so pravzaprav obravnavali in kako ravnali. Zato pa so na šoli sprejeli dodatne ukrepe, kot sta povečan nadzor na hodnikih, pred sanitarijami in na šolskem igrišču, ter spremenjen režim dostopa do sanitarij. “Starše učencev od 6. do 9. razreda smo o dogajanju na šoli pisno obvestili in jih prosili za sodelovanje. Z učenci smo imeli tematske razredne ure,” je še dejal Marinič.

In nekaj več pozornosti so posvetili ozaveščanju. Za učence od 6. do 9. razreda so že organizirali dvourno delavnico Mihe Kramlija iz novogoriške ambulante za zdravljenje odvisnosti. Za februar pa šola v sodelovanju s policijo načrtuje roditeljski sestanek, kjer bo staršem predaval kriminalist Marko Hlebec. Problematiko bo osvetlil z drugega zornega kota.

Po novem letu večji sestanek

Lokalna politika zdaj pričakuje, da se nekaj naredi. “Kadar se sliši besedo droga in da je ta na območju šole, moramo reagirati, nedvomno. Problem se je pojavil pred leti, potem se je stvar umirila. Zdaj je spet tu, februarja ali marca bo ravnatelj moral dati prepričljivo poročilo,” trdi Mužič.

Hkrati se občina po besedah župana dogovarja s policijo za širši sestanek v drugi polovici januarja ali v začetku februarja. O zadevi naj bi se takrat pogovarjali predstavniki policije, šole, staršev učencev, občine, mladinskega centra in drugi.


Najbolj brano