Skupina Cimos gre v odpuščanje delavcev iz režije

Delavci Cimosa so na trnih. V včeraj svežem internem glasilu je glavni izvršni direktor Gino Berti napovedal, da Cimos letošnje leto končuje z izgubo in da je zaposlenih preveč. Po naših informacijah so prve delavce iz Kopra in Senožeč že poslali domov in so zdaj na čakanju. Odgovore iz Cimosa o tem, koliko delavcev nameravajo odpustiti, še čakamo.

Skupina Cimos naj bi zmanjševala število režijskih  delavcev na 
vseh svojih lokacijah oziroma družbah. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Skupina Cimos naj bi zmanjševala število režijskih delavcev na vseh svojih lokacijah oziroma družbah. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Letošnje leto je bilo za Cimos sprva še zadovoljivo, potem pa je skupina na lastni koži začela vse bolj čutiti vrsto ključnih sprememb, ki jih doživlja avtomobilska industrija, predvsem pa veliko negotovost. Zaradi nove zakonodaje o izpustih je upadla prodaja avtomobilov z dizelskimi motorji (to je za Cimos ključni segment). Avtomobilski proizvajalci morajo zniževati stroške in pritiskajo na dobavitelje, naj nižajo cene.

“Če želimo ostati v igri, moramo dati več kupcu in istočasno več prihraniti doma. To velja še toliko bolj sedaj, ko vemo, da bo leto 2019 zapisano z rdečimi številkami,” je Gino Berti napisal v internem glasilu, ki so ga delavci Cimosa dobili včeraj.

Prodaja za desetino pod načrti

Cimos je v prvem polletju posloval še zadovoljivo, potem pa - zaradi upada naročil - vse slabše. Prodaja je za deset odstotkov zaostala za načrtovano. To hkrati pomeni, da je skoraj za 40 milijonov evrov manjša kot pred dvema letoma. Skupina bo letošnje leto tako končala z več kot dvema milijonoma evrov izgube. Zmanjševanje stroškov. tudi stroškov dela, je neizogibno. “Postati moramo bolj učinkoviti in fleksibilni, zmanjšati število zaposlenih, ki je previsoko glede na padec prodaje, in postaviti organizacijo, ki je vitka in zagotavlja donosno realizacijo vseh novih projektov, dobljenih v zadnjem času, ter omogoča pridobitev tudi novih,” je še zapisal Berti.

Prvi delavci do nadaljnjega na čakanju

Po naših informacijah se je proces zmanjševanja števila delavcev že začel. V zadnjih dveh tednih naj bi poslali domov približno 15 delavcev, ki so delali v Kopru in Senožečah. Ne gre za proizvodne delavce, temveč za delavce iz režije oziroma iz centralnih služb - od tehnologov in logistov do nabavnikov in prodajnikov. Neuradno so zdaj do nadaljnjega na čakanju, kasneje pa naj bi dobili odpovedi iz poslovnih razlogov. Skupina Cimos naj bi zmanjševala število tovrstnih delavcev na vseh svojih lokacijah oziroma družbah; iz tistih na Hrvaškem naj bi doslej poslali na čakanje približno 20 delavcev.

Kljub slabim novicam Berti delavcem polaga na srce, da je prihodnost odvisna od vseh njih: “Čutiti moramo odgovornost do svojega dela, narediti vse in še več za doseči zastavljene cilje, najti motivacijo in optimizem, predvsem pa moč za preživeti težko leto, ki je pred nami.”

Za več pojasnil glede zmanjševanja števila delavcev smo včeraj prosili Cimos, njihove odgovore še čakamo.


Najbolj brano