Janezu Saboleku so odvzeli trinajst konj

Na podlagi odločbe veterinarske inšpekcije je Društvo za zaščito konj v petek odpeljalo 13 konj in enega osla, ki jih je imel v Malem Dolu pri Komnu Janez Sabolek oziroma društvo Venetika, katerega predsednik je.

Janez Sabolek ima na Komenskem čredo konj, čeprav zanje nima 
dovolj pašnikov.
Janez Sabolek ima na Komenskem čredo konj, čeprav zanje nima dovolj pašnikov. 

KOMEN > ”Bil je res mrzel, deževen, snežen in vetroven dan. Vsi smo bili premočeni do kože, ampak uspelo nam je izvesti urgentni odvzem trinajstih konj in enega oslička,” je na facebook strani Društva za zaščito konj obvestila predsednica društva Natalija Nedeljko.

Društvo za zaščito konj je konje odpeljalo na podlagi odločbe Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, uradna pojasnila inšpektorjev o razlogih še čakamo. Že pred dnevi pa nam je Janez Sabolek sam povedal, da mu je veterinarska inšpekcija naložila gradnjo nadstreška za konje, ki pa je ne more niti ne namerava izpeljati, saj je prepričan, da divji konji, kar po njegovem njegovi konji so, nadstreška ne potrebujejo.

Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj

“Konji so bili v zelo slabem stanju: shujšani, sestradani, dehidrirani, apatični, imeli so veliko zajedalcev, kobile so breje, kopita imajo neurejena, prav tako zobovje.”

Odvzem konj je uspel šele v drugem poskusu, saj je ob prvem napovedanem datumu nekaj dni prej Sabolek konje skril. Društvo, ki je imelo za prvi datum že pripravljenih sedem prikolic za odvoz konj, je moralo nato izpeljati nadomestno različico odvoza s tovornjakom. “Trajalo je sicer kar tri ure, da smo jih naložili, ker tega nismo želeli narediti na silo, da konjev ne bi prestrašili. Kar se je poznalo, ko smo jih pripeljali k nam, saj so z veseljem odkorakali v bokse, kjer je bilo vse pripravljeno za njihov prihod. Lahko so se v miru najedli, napili in legli v mehko nastlan boks,” je povedala Natalija Nedeljko.

Če društvo ne bi imelo toliko boksov za namestitev konj, inšpekcija odvzema ne bi mogla izvršiti, saj drugod po Sloveniji prostora za toliko konj ni.

13 konj je inšpekcija odvzela Janezu Saboleku

42 konj mu je še ostalo

Sestradani, žejni, polni zajedalcev ...

Da je bil odvzem nujen, je potrdil tudi pregled veterinarja, saj so mnogi dobili le oceno 2 od 9, kar je še komaj nad preživetjem. “Konji so bili v zelo slabem stanju: shujšani, sestradani, dehidrirani, apatični, imeli so veliko zajedalcev, kobile so breje, kopita imajo neurejena, prav tako zobovje. Ni jasno, ali so bili cepljeni, veliko jih ima dežno plesen, otečene noge ...” našteva Nedeljkova ugotovitve veterinarja.

Odločba je bila izdana za enega žrebca, dve žrebici, pet mladih žrebičkov, štiri kobile in enega osla. “Za nekatere je veterinar šele po zobovju ugotovil starost, saj je bila zaradi podhranjenosti dve leti in pol stara žival videti, kot da bi imela le pet mesecev,” pojasnjuje Nedejkova.

Divji konji ali ne?

Odvzem konj je na družbenem omrežju sprožil veliko odzivov. Večina je bila pozitivnih in so pohvalili skrb društva za konje in sporočali nakazilo denarja zanje, nekaj pa tudi negativnih. Ti opozarjajo, da konji ne sodijo v boks, ker da so raje na prostem. V društvu jim odgovarjajo, da imajo vsi konji ves čas na voljo prost izhod, da pa se v slabem vremenu lahko zatečejo pod streho. “Divji konj je konj, ki lahko preteče 80 do 100 kilometrov na dan. Ti konji pa so bili omejeni in ko konja omejimo, moramo zanj skrbeti,” jim odgovarja predsednica Društva za zaščito konj.


Najbolj brano