Dom na Markovcu bo prevzel enoto v Olmu

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpira združitev pod eno upravljalsko streho koprske enote Doma upokojencev Ptuj v Olmu in Obalnega doma upokojencev Koper na Markovcu. V obeh domovih so prepričani, da bo imela pripojitev številne pozitivne učinke, zato nestrpno čakajo na uradni prenos upravljanja.

Enota Doma upokojencev Ptuj v Olmu bo v prihodnje sodila pod 
okrilje Obalnega doma upokojencev Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Enota Doma upokojencev Ptuj v Olmu bo v prihodnje sodila pod okrilje Obalnega doma upokojencev Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da časovnica prenosa še ni določena. “Glede na to, da je ustanovitelj javnih zavodov država, bo prenos upravljanja izveden na podlagi sklepa vlade,” pojasnjujejo. Kdaj bo ta točka na dnevnem redu ene od vladnih sej, je nemogoče napovedati.

Kot še dodajajo, je zamisel o prenosu upravljanja stara in je zorela nekaj let, sestanki so potekali že konec leta 2017 in nato v letu 2018. “Ta pobuda izhaja iz zaznanih izzivov pri organizaciji in vodenju enote, ki je oddaljena od matičnega zavoda Dom upokojencev Ptuj. Hkrati gre v konkretnem primeru tudi za željo stanovalcev, saj domovi zagotavljajo storitve za starejše v lokalnem okolju in iz tega razloga je smiselno, da so tudi vpeti v lokalno okolje,” menijo v ministrstvu.

141 starejših biva v enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu

179 starostnikov pa v Obalnem domu upokojencev Koper

S Ptujem so si bili na dveh bregovih

Tako vodja koprske enote Doma Ptuj Janez Dolšak kot direktorica Obalnega doma upokojencev Koper Neva Tomažič združitev podpirata in ocenjujeta, da bo pomembna pridobitev za oba domova, njihove stanovalce in zaposlene.

Neva Tomažič

“Res si želimo, da bi vlada čim prej naredila odločilen birokratski korak naprej, saj smo zdaj v precej neprijetni situaciji,” potoži Dolšak. Pravi, da jih stanovalci in njihovi svojci sprašujejo o podrobnostih, a jim žal ne morejo pomagati z informacijami, ker jih še sami nimajo. “S Ptujem smo dobro sodelovali, a med nami so velike razdalje, imamo drugačne težave, teme, želje in potrebe. Šlo je za nenaravne razmere, ki so bile nekoliko vsiljene,” še dodaja.

Združitev bo po njegovem prepričanju prinesla številne pozitivne učinke. Prvega so dosegli že s tem, ko že drugo leto hrano za stanovalce pripravljajo v domu na Markovcu in jo dostavljajo v Olmo. “Ker nimamo centralne kuhinje, smo prehrano zagotavljali prek zunanjih ponudnikov, a stanovalci niso bilo zadovoljni,” spomni Dolšak.

Janez Dolšak

Brez kadrovskih rezov in drugih posledic

Ločitev za zaposlene ne bo imela nobenih posledic, prav tako ne bo prišlo do odpuščanj, ker bomo pod okriljem upravljalskega prenosa prevzeli tudi kadre, zagotavlja Tomažičeva. V Olmu za 141 stanovalcev skrbi 70 zaposlenih. Na Markovcu je nastanjenih 179 starostnikov, zaposlenih pa je 165 ljudi. V to številko so vključene različne dejavnosti, od varovanja na daljavo do pomoči na domu in druge storitve, ki jih zagotavljajo pod okriljem Obalnega doma upokojencev Koper.

V Obalnem domu upokojencev Koper bodo obnovili prvo nadstropje, kjer bodo uredili še en varovan oddelek za osebe z demenco.

“Pripojitve se veselimo, saj menimo, da se bomo lahko dobro povezali na različnih področjih. Obenem je zelo pomembno, da je dom v Olmu novejši in usklajen s standardi,” niza prednosti. Tomažičeva napoveduje, da se bodo v začetku prihodnjega leta lotili prenove prvega nadstropja doma na Markovcu, kjer bodo uredili še en varovan oddelek za osebe z demenco.

Skupno bodo v prihodnje imeli tam na voljo 24 postelj za starostnike s takšnimi težavami, medtem ko imajo na oddelku za demenco v Olmu zmogljivost za 15 oseb. “To pa še vedno ne pokrije vseh potreb, saj je treba za posteljo na teh oddelkih čakati od dve leti in pol do treh let, kar je absolutno predolgo,” se zaveda Tomažičeva.


Komentar novinarja

Nataša Hlaj

Pozitivna epizoda v tragični nadaljevanki

Težave in nezadovoljstvo stanovalcev enote Doma upokojencev Ptuj v Olmu, njihovih svojcev in zaposlenih so se nekaj let kopičile, preden so se preobrazile v odločen poziv, da dom potrebuje drugega upravljalca. Pred petimi leti, le leto dni po odprtju, se je najprej oglasila civilna inciativa (stanovalci in svojci), ki je opozarjala na številne nepravilnosti v domu in načinu oskrbe starostnikov, pomanjkljivem nadzoru na oddelku za dementne, kadrovski podhranjenosti ter slabi organizaciji dela, zaradi ...

Preberi več

Najbolj brano