Jaslice, penine in koncert

Z jutrišnjim odprtjem jaslic začenjajo v Štanjelu bogato praznično dogajanje, ki bo trajalo do 5. januarja.

Štanjelske jaslice se skrivajo v mnogih kotičkih starega naselja.   Foto: Petra Mezinec
Štanjelske jaslice se skrivajo v mnogih kotičkih starega naselja.  Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Tradicionalne božične jaslice so tudi letos pripravili vaščani Štanjela in jih postavili na različne lokacije srednjeveškega naselja, kar jim daje poseben čar. Uradno jih bodo odprli jutri ob 15. uri, ko bodo za obiskovalce pripravili tudi voden ogled Štanjela. Ta bo vključeval tudi razstavo mini grafik Franka Vecchieta in Lojzeta Spacala v galeriji pri Valetovih, v Storževi galeriji pa razstavo unikatnih pletenin. “Voden ogled bomo zaključili na razstavi Šivilja v vaškem življenju in na rdeči preprogi v Fabianijevi dvorani v zgornjem palaciju Gradu Štanjel, sledilo bo prednovoletno druženje z domačini,” pravijo v javnem zavodu Komenski Kras, ki pripravlja praznično dogajanje.

Jutri bo pestro že od 12. ure dalje, ko bo v gradu zaživela gledališka predstava za najmlajše s Fuldoro, razveselil jih bo tudi dedek Mraz. Odrasli bodo medtem lahko okušali penine kraških vinarjev Vina Kobal, CV Wine, Vina Štoka, Vina Fabjan, Vina Sanabor in Kmetije Rebula, med njimi tudi nagrajene na tekmovanju penin v Londonu. Obiskovalce bosta ogrela tudi domača vroča čokolada in kuhano vino po kraško, ki jim bodo družbo delale kraške praznične dobrote.

Prihodnjo soboto, 21. decembra, bo v župnijski cerkvi sv. Danijela v Štanjelu zapela Vokalna skupina Kresnik iz Sežane z umetniškim vodjem Matjažem Ščekom. Poldrugo uro pred koncertom bo še en voden ogled jaslic.

Jaslice bodo sicer na ogled do nedelje, 5. januarja. Do takrat bo vsak konec tedna (od petka do nedelje med 13. in 17. uro) odprt lokal Panorama, odprti bodo tudi Bistro Grad Štanjel na grajskem dvorišču, Grajžarjeva marenda ob Kraški hiši, Grajžarjeva galerija z razstavo Leteči Leo, Galerija Lojzeta Spacala z razstavo K3: Černigoj, Kosovel, Spacal, in trgovina TIC Štanjel v galeriji Lojzeta Spacala z unikatnimi in lokalnimi izdelki.


Najbolj brano