Komu pogled na morje: Gubercu ali Kabanici?

V četrto gre rado, bi lahko nekoliko prilagodili znan pregovor v primeru prodaje zazidljivega zemljišča na Markovcu. Po treh neuspelih poskusih je zdaj Primorju v stečaju prek zbiranja zavezujočih ponudb vendarle uspelo pritegniti dva morebitna kupca, ki bosta prihodnji torek izvedela, kdo je bil uspešnejši.

Ante Guberac in Aco Kabanica bosta prihodnji torek že vedela, kdo 
od njiju je ponudil več za parcelo s pogledom na morje na 
Markovcu. Foto: Nataša Hlaj
Ante Guberac in Aco Kabanica bosta prihodnji torek že vedela, kdo od njiju je ponudil več za parcelo s pogledom na morje na Markovcu. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Gre za 7600 kvadratnih metrov nepozidanega in zaraščenega zemljišča med Šolsko, Sončno, Kozlovičevo in Beblerjevo ulico na Markovcu, tik ob soseski vrstnih hiš in Nokturnom. Ureditveno območje je predvideno za poselitev, natančneje, namenjeno je gradnji stanovanj. Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je za izhodiščno ceno določil 1,2 milijona evrov.

Po naših informacijah sta zavezujoči ponudbi z vplačano varščino poslala koprsko podjetje Grafist in podjetnik Aco Kabanica, sicer direktor in ustanovitelj kabelskega operaterja Elta iz Izole. Na nedavni dražbi občinskih nepremičnin v Kopru je Kabanica kupil dve večji stanovanjski enoti v zgornji etaži objekta, v katerem deluje veterinarska ambulanta v Škocjanu.

7600

kvadratnih metrov je veliko zazidljivo zemljišče med Šolsko, Sončno, Kozlovičevo in Beblerjevo ulico na Markovcu

“Čakamo na odločitev. Tudi zato ne moremo povedati, kakšen znesek smo navedli v ponudbi,” pravi Ante Guberac iz Grafista. Kabanica pa se na naš telefonski klic ni odzval.

Veljavni načrti za gradnjo vrstnih hiš

Pred več kot desetimi leti so v koprski občini odločili, da bi to nepozidano parcelo namenili stanovanjski gradnji in ne novi podružnični šoli, kot je bilo predvideno po prvotnih urbanističnih načrtih. Ker so demografske projekcije pokazale, da ta šola ni potrebna in je možno vse prostorske potrebe zagotoviti na osnovni šoli Antona Ukmarja, so načrte za gradnjo šole opustili.

Za to območje so nato sprejeli zazidalni načrt Žusterna III in ga nato še nekoliko dopolnili ter prilagodili pobudam okoliških stanovalcev. Dokument predvideva gradnjo štirih nizov vrstnih hiš in dva poslovno-stanovanjska objekta. Če pa bo novi lastnik parcele imel drugačne zamisli, bo moral občini predlagati nove spremembe in pripravo novih prostorskih načrtov. Guberac napoveduje, da bodo, če jim kupčija uspe, zidali po že pripravljenih načrtih, saj se jim zdijo projekti tržno dovolj zanimivi.

Pred sklenitvijo pogodbe z izbranim kupcem ima koprska občina možnost uveljavljati predkupno pravico, vendar so nam odgovorili, da jih nepremičnina ne zanima.

Tako so projektanti iz PS Prostor že leta 2006 zarisali bodočo podobo stanovanjske soseske Žusterna III.

Začasni ukrepi zaradi Mandarića?

Spomnimo, da je oktobra pred dvema letoma koprski občinski svet pod taktirko takratnega župana Borisa Popoviča sprejel odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora na tem obsežnem zazidljivem zemljišču. Tako je Primorju, ki ima v lasti pretežni del parcel na tem območju, prekrižal načrte. V prihodnjih štirih letih so bili namreč prepovedani parcelacija, prodaja in gradbeni posegi.

Menda se je tedaj za nakup te nepremičnine zanimal poslovnež Milan Mandarić (s Popovičem sta si približno v tistem obdobju prišla navzkriž), koprska občina pa naj bi s to premišljeno potezo posel preprečila. V koprski občinski upravi so nujnost sprejetja začasnih ukrepov utemeljevali s celovito prostorsko-urbanistično ureditvijo nepozidanih stavbnih zemljišč na tem predelu in v širši okolici.

Vodja oddelka nepremičnin pri Primorju v stečaju David Gajić pojasnjuje, da so po sodni poti dosegli, da so njihovo parcelo izvzeli iz odloka, zato so lahko zdaj nemoteno razpolagali z njo.


Najbolj brano