Amy Winehouse na jelki? Zakaj pa ne.

Bi imeli letos na jelki figurico Amy Winehouse, Freddieja Mercuryja ali Dawida Bowieja? Modni navdušenci pa bi morda raje uživali ob pogledu na slovito urednico Voguea Anno Wintour? Nič lažjega. Danes je mogoče kupiti (skoraj) vse. A pustimo ob strani cinizem, saj ga je obilo vsenaokrog, in se prepustimo svetlobi, veselju, pričakovanju.

Mesta so res že prižgala praznične luči, vrata so si nadela adventne venčke, smreke in jelke - žive, posajene v lonce, posekane ali umetne - stojijo tudi že doma. A še zmeraj je čas za kakšne posebne okraske, ki bodo bingljali med zelenilom ali se vzpenjali po stenah okoli praznične mize. In če bodo letos iz občudovanja do glasbenih idolov njihove podobe iz porcelana visele na kakšni od jelk, zakaj pa ne. Kot na vseh področjih se tudi pri prazničnem okraševanju pojavljajo trendi, stilisti nas vlečejo iz zadrege, kadar nam zmanjka idej. In čisto nič ni narobe, če jim sledimo - saj to je ravno njihov namen.

Avokado ali figa na smrečici

Klasični trojki rdeče, zelene in zlate so letos pridali temno modro barvo polnočnega neba. In nekaj morsko zelene, ki pelje proti trendu narave. Naravno je tako in tako zmeraj v trendu, le detajli se spreminjajo. Če ste nasploh “bio-eko”, si lahko za okras omislite tudi sadje in zelenjavo v stekleni različici. Avokado na smrečici je sicer malo nenavadna izbira, a gre za menda enega izmed najbolj zdravih sadežev. Figa pa je že bliže tradiciji in nič čudno ne bo, če bo v času suhih fig pristala v vlogi božično-novoletnega okraska.

Če ste nasploh “bio-eko”, si lahko za okras omislite tudi sadje in zelenjavo v stekleni različici. Avokado na smrečici je sicer malo nenavadna izbira, a gre za menda enega izmed najbolj zdravih sadežev.

Seveda so še zmeraj tu dobri stari jelenčki, letos pa so popularni tudi polarni medvedi. Morda je k temu pripomoglo vsesplošno opozarjanje na njihovo ogroženost. Kar je seveda svojevrsten paradoks - še več izdelkov pomeni še večje onesnaženje.

Druga redka žival, ki jo letos slavijo trendi, je snežna sova, čeprav stilisti pravijo, da ne sodi v vsako božično stilsko zgodbo; kaj natančno s tem mislijo, niso pojasnili. Nič ne bo narobe, če iz škatle v shrambi vzamemo lanske zvezdice, snežne kroglice, pa steklene bučke, poslikane z zimskimi in prazničnimi motivi. Na voljo so tudi številni inovativni okraski iz različnih materialov, ki jih lahko naredimo sami. Papirnati, kvačkani, pleteni, iz gline, iz na obali najdenih koščkov stekla, iz ostankov furnirja. Pa na dobre stare domače piškote ne gre pozabiti. Ko sem bila otrok, smo na jelko obesili tudi v srebrn papir zavite bombone, no, v resnici so bile čisto navadne kocke sladkorja in včasih je kakšna tudi skrivnostno izginila.

Svetloba naj bo zlata in topla

Druga zapoved za konec tega leta pravi, da ne smemo skopariti z lučkami. Biti morajo povsod - čim več jih je, tem bolje. Pravijo, da mora biti svetloba zlata in topla, srebrno bele luči tokrat niso v modni milosti. A tudi ni izrecno zapovedano, s čim boste sami preganjali turobno zimsko temo. Z utripajočimi girlandami, s svečkami, z ognjem v kaminu.

Mehkobo bodo praznikom dodale kosmate tkanine, kože in njihova imitacija. Eden od trendov je nastal s praznjenjem babičine skrinje, vanj lahko vključite vse, kar je retro. Zelo popularen je menda ameriški trend. Vse se sveti in poka od barv. Navdiha zanj ne bo težko najti, hollywoodski božični filmi se že veselo vrtijo. Melania Trump mu, kot je bilo videti na posnetku njene okrasitve Bele hiše, sicer ni sledila.

In na koncu še minimalizem. Geslo “manj je več” je že precej obrabljeno, zato raje realistično povejmo - manj je manj. Manj barv, manj lučk, manj okraskov. Kot gozd pozimi, veliko bele s ščepcem zelene na vrhu.


Najbolj brano