V Intereuropo prihajajo Poštini nadzorniki

Intereuropa bo dan pred silvestrovim dobila nove nadzornike. Štirje predstavniki kapitala so že pred meseci, ko je bilo jasno, da prihaja novi lastnik, spisali odstopne izjave. Zdaj je Pošta Slovenije, ki je postala večinska lastnica koncerna, predlagala štiri nove nadzornike.

Intereuropa je novembra dobila novo upravo in nove lastnike, 30. 
decembra pa prihajajo še štirje novi nadzorniki. Foto: Sonja Ribolica
Intereuropa je novembra dobila novo upravo in nove lastnike, 30. decembra pa prihajajo še štirje novi nadzorniki. Foto: Sonja Ribolica

KOPER > Uprava Intereurope je za 30. december sklicala skupščino, na kateri bodo imenovali nove nadzornike. Namesto Vojka Čoka, ki je doslej predsedoval nadzornemu svetu, Roka Rapeta, Matije Vojska (ta je bil sicer medtem imenovan v upravo Intereurope in ima zamrznjen mandat člana nadzornega sveta) in Jožeta Golobiča, ki so že junija poslali odstopne izjave, bodo Intereuropo nadzorovali novi nadzorniki. Pošta Slovenije za člane nadzornega sveta predlaga generalnega direktorja Pošte Borisa Novaka, člana poslovodstva Andreja Rihterja in Vinka Filipiča ter nekdanjega nadzornika Milana Perovića.

Pošta Slovenije je 13. novembra zaključila prevzem Intereurope, ki ga je s konzorcijem bank - SID banko, NLB, Gorenjsko banko, Novo KBM in Intesa Sanpaolo - sklenila maja letos, in postala 72,13-odstotna lastnica logistične družbe. Konzorciju prodajalcev je za paket delnic Intereurope plačala 28,75 milijona evrov (1,45 evra na delnico), prevzela pa je tudi približno 60 milijonov evrov dolgov koprskega logista.

Z upravo o božičnici

Danes se bodo sestali člani sveta delavcev Intereurope, prvič tudi s predstavniki novega večinskega lastnika. Na sejo so namreč povabili člana poslovodstva Pošte Andreja Rihterja. Zatem pa se bodo predstavniki sindikata srečali z upravo Intereurope, pogovarjali se bodo o božičnici.

Prejšnji teden je Pošta objavila namero za prevzem še preostalega deleža Intereurope, prevzemno ponudbo mora objaviti najkasneje 18. decembra. Približno 16 odstotkov delnic je v lasti malih delničarjev, med njimi je veliko sedanjih in nekdanjih zaposlenih.

Prevzemu bo sledila načrtovana integracija Intereurope v poslovno skupino Pošte Slovenije. S tem bodo postali eno od največjih logističnih podjetij v Sloveniji. Intereuropa bo še vedno samostojna družba, ohranili bodo blagovno znamko in sedež v Kopru. Intereuropa bo prevzela upravljanje logistične infrastrukture in logistične operacije za Pošto.

Dva dni pred zaključkom transakcije so nadzorniki zamenjali dolgoletnega prvega moža Intereurope Ernesta Gortana. Kot razlog so navedli zamude pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema preprečevanja prevar. Vodenje družbe je začasno prevzel dosedanji član uprave Marko Cegnar, v upravo pa je bil takrat zaradi te kadrovske rošade imenovan tudi Vojsk.SR


Najbolj brano