Tožilstvo za Iračana predlaga šest let zapora

“Hotel sem ga ubiti, božja roka me je vodila,” je včeraj na sodišču o julijskem napadu na policista dejal 26-letni Iračan Amar Yassin Al Hamdani. Z olfa nožem je takrat ranil tudi taksista in mu poskušal vzeti vozilo. “Priznam vse to,” je dodal. Za poskuse umora policista, uboja taksista in odvzema vozila tožilstvo zanj predlaga šest let zapora.

Včeraj  so Iračana na sodišče pospremili kar trije pravosodni 
policisti. Foto: Leo Caharija
Včeraj so Iračana na sodišče pospremili kar trije pravosodni policisti. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tako kot je 26-letni Iračan Amar Yassin Al Hamdani v začetku julija na izvozu hitre ceste H4 na Vogrskem presenetil s svojim napadom na taksista in policista, tako je s svojim nenavadnim in nespoštljivim vedenjem nadaljeval včeraj na predobravnavnem naroku, na katerega so ga pospremili kar trije pravosodni policisti.

Sodnika spraševal, ali ga je obsodil na smrt

“Ne zanima me,” so bile njegove prve besede pred sodnikom novogoriškega okrožnega sodišča Igorjem Majnikom. “Nisem ničesar kriv,” je nadaljeval. Med trditvami, da pozna očitke iz obtožbe in da noče sodelovati s sodnim tolmačem, je sodišče spraševal, ali ga je obsodilo na smrt.

Vmes je boksnil v mikrofona na pultu pred sodnikom, nakazal je pljuvanje, odrival sodnega tolmača ter bil nespoštljiv do vseh v sodni dvorani.

Ko mu je sodnik razložil smisel postopka, je med drugim dejal, da ga ne zanima, kaj bo sodnik povedal, po obrazložitvi, da ne bo obsojen na smrt, pa je priznal dejanja iz obtožbe. “Hotel sem ga ubiti, božja roka me je vodila,” je o napadu na policista dejal 26-letnik, ki je julija z olfa nožem ranil taksista in mu poskušal vzeti vozilo. “Priznam vse to,” je še dejal in pripomnil: “Vi vsi ste moji uslužbenci.”

Tožilka Ana Radovanović Širok je zanj za poskuse umora policista, uboja taksista in odvzema vozila predlagala enotno kazen šestih let zapora. Dve leti je predlagala za poskus uboja taksista Ervina Viktorja S., štiri leta pa zaradi poskusa umora policista Bojana Z. ter pol leta za poskus odvzema vozila.

“Pri tem sem upoštevala našo sodno prakso za podobna kazniva dejanja. Milejše kazni sem predlagala, ker so vsa dejanja ostala pri poskusu, obtoženi pa jih je priznal in tako skrajšal postopek,” je tožilka pojasnila svojo odločitev. “Uporabil je olfa nož, oškodovanci so ostali nepoškodovani, obtoženi pa je na poti že šest let in brez vsake možnosti za svetlo prihodnost,” je še nanizala.

Predlagala je, da obtoženemu sodišče zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti podaljša pripor ter ga po prestani zaporni kazni za pet let izžene iz Slovenije. “Deloval je proti življenju drugih, zato predstavlja grožnjo za javno varnost,” je še dejala.

V sodni dvorani je Iračan s prstom navzdol pospremil fotografiranje, sebi pa nakazal palec navzgor.

Žalil in zmerjal sodnega tolmača

Ko mu je sodni tolmač skušal predstaviti predloge tožilstva, ga je Iračan še naprej žalil in zmerjal, zato je sodniku potožil, da ga je obtoženi osebno prizadel. Iračanova odvetnica Branka Mevlja Turk pa je nemočno pripomnila, da tudi sodelovanje z njo zavrača, češ da je ne rabi. Menila je, da je predlagana kazen za poskus umora pretirana. Sodnik Majnik bo sodbo razglasil v ponedeljek.

Med napadom večkrat zavpil, da je Alah velik
Bila je prva julijska nedelja, ko se je Iračan popoldne pri Kompasovi trgovini v Vrtojbi usedel v taksistovo vozilo. Ko je šofer ugotovil, da moški nima denarja za plačilo prevoza do Ljubljane, je želel vožnjo čim prej zaključiti. Na izvozu za Vogrsko je zapeljal s hitre ceste, takrat pa ga je tujec napadel z olfa nožem, mu grozil in ga porezal po desni strani vratu. Taksist je skočil iz avta in stekel po cesti. Iračan je od njega zahteval ključe avtomobila, a mu jih Novogoričan ni izročil. Obtoženi je zato skušal vozilo spraviti v pogon s stikanjem žic pod volanom.
Po klicu očividk sta na Vogrsko prihitela novogoriška policista in Iračanu preprečila krajo vozila. Ker pa se na njune pozive, naj stopi iz vozila in odvrže nož, ni odzval, je eden od policistov najprej v zrak s pištolo izstrelil opozorilni strel. Iračan je z nožem napadel drugega policista, vmes večkrat zavpil “Alah je velik”, zato ga je policist ustrelil v spodnji del desne noge. Osumljenec je prenehal z napadom in grožnjami, policista pa sta ga obvladala, mu vzela nož in ga vklenila.

Najbolj brano