40 let gradijo lepši svet

“V Bertokih je lepo, ija, ija o!” je več kot sto otrok iz Cicikoraka, bertoške enote Vrtca Koper, predsinočnjim zapelo v pozdrav zbranim na slavju v zadružnem domu. Decembra bo minilo okroglih 40 let, odkar je ta vrtec odprl vrata. Pred 24 leti je bil eden izmed sedmih slovenskih vrtcev, v katerih so vpeljali inovativno metodo Korak za korakom.

Bertoški vrtec je obiskovala tudi Lea Sirk, ki se je pridružila 
sredinemu slavju. Foto: Ilona Dolenc
Bertoški vrtec je obiskovala tudi Lea Sirk, ki se je pridružila sredinemu slavju. Foto: Ilona Dolenc

BEROKI > Praznovanju 40-letnice vrtca pod geslom 40 let gradimo lepši svet so se v minulih tednih ustvarjalno posvečali Medvedki, Škratki, Čebelice, Miške, Lisičke in Ježki s svojimi vzgojiteljicami. V sodelovanju s starši so v znamenju jubileja okrasili igralnice in gardorobe, ki so jih v sredo postavili na ogled obiskovalcem in jim tako priklicali v spomin leta, ki so jih sami preživeli v vrtcu.

Slavje ob 40-obletnici so pospremile številne pesmi - iz ust tako sedanjih kot nekdanjih varovancev bertoškega vrtca.

Marjetka Žlender

vodja enote Bertoki - Cicikorak

“S starši smo vzpostavili vez med vrtcem in domom. Skupaj skrbimo, da se otrok kar najbolje razvija.”

Svoje spomine na vrtčevsko obdobje so z zbranimi v zadružnem domu delili tudi nastopajoči in obenem nekdanji varovanci bertoškega vrtca - Davorin in Erik iz klape Semikanta, članici društva Mažorete Koper Ana in Lana, fantje iz skupine Ne me jugat ter Lea Sirk, ki še danes - v vlogi mamice - obiskuje bertoški vrtec.

Ob čestitkah ravnateljice Vrtca Koper Alenke Rušt in podžupanje Jasne Softić ter njunih dobrih željah za prihodnost se je vodja enote Marjetka Žlender ozrla v preteklost in spomnila na prelomne čase. Pred 24 leti je bil vrtec v Bertokih skupaj s še šestimi slovenskimi vrtci vključen v mednarodni projekt fundacije Soros Korak za korakom, ki so ga zasnovali evropski in ameriški strokovnjaki. Z Žlenderjevo kot vodjo enote so vzgojiteljice začele z usposabljanjem in novo metodologijo z začetnih dveh oddelkov kmalu razširile na vse oddelke vrtca.

Podžupanja Jasna Softić (v sredini) in ravnateljica Alenka Rušt (desno) med ogledom vrtca v spremstvu vodje enote Marjetke Žlender (foto: Ilona Dolenc)

“Ta program je otroka postavil v središče pozornosti. Medtem ko je dotlej vse temeljilo na skupinskem delu, je nova metodologija uvedla individualni pristop in sodelovanje s starši, česar prej ni bilo. S starši smo tako vzpostavili vez med vrtcem in domom. Skupaj skrbimo, da se otrok kar najbolje razvija,” pravi Žlenderjeva. O tem, kako se učinki tedaj novega, zdaj že skoraj četrt stoletja utečenega pristopa poznajo pri otrocih, pa: “Postali so bolj iznajdljivi, samostojni in odgovorni. Znajo se odzivati na spremembe, sprejemajo drugačnost, so tolerantni do drugih, solidarni.”


Najbolj brano