Maestoso pripravljen na gradbince

Hotel Maestoso z bazenskim kompleksom so v Lipici nameravali prenoviti že pred letošnjo sezono, a ker lani niso našli ustreznih izvajalcev, so prenovo preložili na letošnjo jesen. Vendar se je zavleklo, saj so gradbenike z javnim naročilom začeli iskati šele te dni. Bodo pa sprva prenovili le hotel, bazene pa kasneje.

Število sob v hotelu Maestoso se bo skoraj podvojilo, trije tipi sob 
pa bodo nudili priložnost za izbor treh slogov oziroma doživetij.  Foto: Holding Kobilarna Lipica
Število sob v hotelu Maestoso se bo skoraj podvojilo, trije tipi sob pa bodo nudili priložnost za izbor treh slogov oziroma doživetij.  Foto: Holding Kobilarna Lipica

LIPICA > Potem ko lansko jesen vodstvo Holdinga Kobilarne Lipica med osmimi ponudniki ni moglo najti ustreznega za prenovo hotela Maestoso in bazenskega kompleksa še pred visoko sezono, so razpis ponovno objavili te dni. Tokrat v obliki javnega natečaja in ne z zbiranjem ponudb. Natečaj omogoča širši izbor izvajalcev. Odprt bo do 30. decembra, predvidoma januarja pa bodo sprejeli odločitev, katera gradbena in obrtniška podjetja bodo izbrali. Pogodba z izvajalci bo veljavna do konca junija 2020.

(vir: Holding Kobilarna Lipica)

Lani 166.000 evrov izgube

Vlada bo v kratkem obravnavala poročilo družbe Holding Kobilarna Lipica za leto 2018, ki izkazuje 165.929 evrov bilančne izgube, ki ostane nepokrita. Nadzorni svet holdinga je zapisal, da je poslovni izid družbe v letu 2018 negativen “zaradi višjih stroškov, ki so posledica preoblikovanja javnega zavoda v d.o.o. in prestrukturiranja procesov dela”. Ob tem so še izpostavili: “Glede na okoliščine poslovanja nadzorni svet ocenjuje, da so doseženi rezultati poslovanja družbe v 2018 dobri in da je poslovodstvo opravilo svoje delo ter tako v celoti opravičilo svoje poslanstvo.”

Več kot podvojili bodo število sob

“Prenova hotela Maestoso je ena osrednjih prioritet Holdinga Kobilarne Lipica v letu 2020, ko bo kobilarna praznovala 440. obletnico. Naš načrt je, da hotel Maestoso prenovimo v najkrajšem možnem roku, kar bo možno pod pogojem, da bodo vsi postopki izvedeni z maksimalno angažiranostjo vseh sodelujočih. Tako bo prenova hotela Maestoso pomenila zaokrožitev ponudbe in realizacijo ambicije Lipice, da se razvije v osrednjega turističnega akterja kraške regije,” je povedal direktor holdinga Matej Oset.

Prenovljeni hotel bo imel štiri zvezdice superior, 139 namesto 59 sob ter 13 apartmajev, celodnevno restavracijo in kongresno dvorano za najmanj 200 udeležencev. Lani jeseni je v. d. direktorice Lorela Dobrinja o upravičenosti prenove povedala: “Z drugačnim pristopom v trženju in pozicioniranju turističnega produkta je Lipica uspela ob obstoječi, dotrajani hotelski infrastrukturi v obdobju od leta 2015 do leta 2018 za kar 65 odstotkov zvišati iztrženo povprečno ceno na sobo. Prihodke iz nastanitve je povečala za 47 odstotkov, kar je odlična podlaga za uspešen zagon novega hotelskega kompleksa s podvojeno kapaciteto ter dodatnimi vsebinami, ki zagotavljajo uspešno delovanje tudi v zimski sezoni.”

Obnovili bodo še hleve in jahalnico

V prihodnje bodo v Lipici še prenavljali. V Načrt razvojnih programov 2019-2022 je vladni odbor uvrstil tudi ureditev jahalnega centra znotraj hlevov številka šest in sedem, energetsko sanacijo male jahalnice in novega hleva, zamenjavo azbestne kritine hleva, pridobitev gradbenega dovoljenja za osemenjevalni center ter izdelavo načrtov za hlev pod silosom in ureditev izpustov za hleva devet in deset. Skupna vrednost del je 671.000 evrov, ki jih bo zagotovila država. Naložbo naj bi izpeljali še letos.

(vir: Holding Kobilarna Lipica)

Bazeni pridejo na vrsto kasneje

V Lipici so še povedali, da bodo najprej prenovili in razširili hotel, nato pa še bazenski kompleks z velnesom. Za obnovo slednjega bodo javno naročilo objavili v kratkem. Skupna vrednost prenove je deset milijonov evrov, kolikor je ustanovnega kapitala holdingu ob njegovi ustanovitvi v začetku septembra 2018 zagotovila država. Načrte za prenovo so risali v studiu Enota, ki je bil edini prijavitelj na razpis, vendar pa tedaj niso objavili arhitekturnega natečaja pri arhitekturni zbornici, kar bi bilo v skladu z zakonodajo in bi omogočilo širši izbor natečajnih nalog. Arhitekti Enote - sicer znani po načrtovanju obnove Term Olimia v Podčetrtku v času, ko jih vodil aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek - so zasnovali sodobni in drzni oblikovni slog hotela, ki bo imel kasneje še notranji in zunanji bazen ter bogato velnes ponudbo.

Ocenjujejo, da bi se na osnovi do sedaj vzpostavljenih poslovnih rezultatov naložba povrnila v sedmih letih.

V času prenove hotela bodo obiskovalci Lipice imeli na voljo gostinsko ponudbo na nadomestni lokaciji bližje zgodovinskemu jedru kobilarne, predvsem v Muzeju kulinarike. Usmeritve do nove lokacije in informacije za obiskovalce bodo urejene. Hotel bo odprt do 10. januarja 2020.


Najbolj brano