Okrasitev Kopra bo letos cenejša

Jutri bodo v koprskem mestnem središču prižgali praznično osvetlitev, ki so jo poimenovali Fantazima v Čudolandiji. Letošnja izdaja prazničnega Kopra bo predvidoma trajala do 6. januarja, bo pa cenejša od lanske, zanjo so na občini letos namenili 400.000 evrov. Lani je okrasje stalo približno 1,2 milijona.

V Hlavatyjevem parku ob tržnici bodo tudi letos na ogled velike svetleče živali, ki so jih kupili lani. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Hlavatyjevem parku ob tržnici bodo tudi letos na ogled velike svetleče živali, ki so jih kupili lani. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Lani so opremo Čudolandije začeli nameščati že v začetku oktobra in okraske nato prižgali dober teden pred volitvami, 9. novembra. Letos so postavljanje okrasitve premaknili v začetek novembra, tradicionalni prižig svetlobne okrasitve v mestu pa bo jutri ob 17. uri na Titovem trgu.

Stroški: kdo ima prav, kdo laže?

Ko je pred kratkim koprski župan Aleš Bržan povedal, da so se stroški lanske Čudolandije približali trikratniku zneska, ki ga bodo letos namenili za organizacijo prazničnega dogajanja, je njegov predhodnik Boris Popovič zatrdil, da to ne drži. A številke kažejo, da se je strošek lanske Čudolandije povzpel na več kot 1,2 milijona evrov, po Bržanovi napovedi pa naj bi letošnji praznični program z osvetlitvijo Fantazima v Čudolandiji stal približno 400.000 evrov.

Fantazima v Čudolandiji bo ponujala standardni gostinsko-glasbeni izbor tovrstnih prireditev, tudi letos pa bo obiskovalcem na voljo veliko drsališče ob morju.

Številke pravijo ...

“Me prav zanima, kaj so zajeli v obračun in kje so našli takšne številke,” se je na dan objave prispevka v Primorskih novicah spraševal Popovič. Lani je bila najdražja postavka nabava in najem novoletnih okraskov ter nakup jelke, za kar je občina odštela 700.000 evrov. Z lani kupljenimi elementi bodo mesto okrasili tudi letos, tako da je pri primerjavi stroškov treba upoštevati tudi to, da so okraski že kupljeni.

Najeti dekor pa so vrnili že februarja. Med drugim letos obiskovalci ne bodo več mogli občudovati ali pa se zgražati nad vitraži, ki so jih obesili med drevesa, plastičnimi rožami, cvetočimi češnjami in še čem. Letos niso najeli nobenega prazničnega okrasja, so pa dokupili za približno 100.000 evrov novih svetlobnih elementov, ki jih bodo namestili na lokacije, kjer so bili lani nameščeni najeti okraski. V ta znesek je vštet tudi nakup jelke.

Skoraj 100.000 evrov za promocijo in piar

V stroškovniku Popovičeve Čudolandije med drugim izstopa tudi znesek postavitve demontaže, vzdrževanja in skladiščenja novoletne okrasitve, za kar so namenili 224.876 evrov. Letos jih bodo za to porabili 140.000.

Visoki so bili tudi lanski stroški piar svetovanja in promocije Čudolandije, ki so “pojedli” 95.859 evrov. Letos bodo za enake aktivnosti plačali 25.000 evrov. Resda se je lani spremljevalni program začel tri tedne prej kot letos, a so zanj kljub temu zapravili 177.574 evrov. Letos je občina za ta namen zagotovila 111.537 evrov.


Najbolj brano