Za še več varnosti na belih strminah

Na tolminski policijski postaji so pred dnevi na že tradicionalnem delovnem posvetu za večjo varnost na smučiščih v ospredje postavili prav zagotavljanje večje varnosti smučarjev.

Na posvetu so se pogovarjali o zagotavljanju večje varnosti 
smučarjev in odpravljanju pomanjkljivosti na severnoprimorskih 
smučiščih. Foto: PU Nova Gorica
Na posvetu so se pogovarjali o zagotavljanju večje varnosti smučarjev in odpravljanju pomanjkljivosti na severnoprimorskih smučiščih. Foto: PU Nova Gorica

TOLMIN > Udeleženci so poseben poudarek namenili problematiki v zvezi z izvajanjem zakona o varnosti na smučiščih, ki med drugim ureja temeljna pravila za uporabo smučišč in določa pogoje za zagotavljanje varnosti na smučiščih. Opredeljuje tudi ravnanje smučarjev in drugih oseb na smučiščih, pristojnosti posameznih organov za zagotavljanje varnosti na smučiščih in pooblastila nadzornika smučišč.

V ospredje pa postavlja smučarjevo odgovornost za varnost. Med drugim je v njem opredeljeno področje varnosti in reševanja, dolžnosti smučarja ter upravljavcev in nadzornikov, pogojev glede dovoljenj za delovanje smučišč ter pristojnosti inšpekcijskih organov in policistov.

Lani dvakrat več nesreč

V lanski smučarski sezoni se je na smučiščih na območju novogoriške policijske uprave zgodilo skupno 21 smučarskih nesreč, v katerih so intervenirali policisti. Predlani so v enakem obdobju intervenirali zaradi enajstih nesreč.

Vodja posveta Janko Mencinger, vodja oddelka za splošne policijske naloge sektorja uniformirane policije, je podrobneje predstavil ukrepe in druge ugotovitve policistov s področja varnosti v minuli smučarski sezoni. Nanizal je vzroke za smučarske nesreče ter oblike sodelovanja policistov z nadzorniki. Pohvalil je dobro sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi na smučišču na Nevejskem sedlu.

“Delovni posvet je izraz večletne pozitivne prakse in že ustaljenega sodelovanja med policijo in upravljavci smučišč ter vseh odgovornih, ki skrbijo za varnost in red na smučiščih na severnem Primorskem,” je povedal Mencinger.

Posveta so se udeležili tudi komandirji policijskih postaj iz Idrije, Bovca, Tolmina in Nove Gorice ter predstavniki inšpektorata za notranje zadeve, direktorata za kopenski promet, inšpektor za žičniške naprave in smučišča ter predstavniki severnoprimorskih smučišč.


Najbolj brano