Selitev pod španske žaromete

Ana Roš je te dni spet v soju žarometov. Tokrat v Madridu, kamor se je preselila Hiša Franko, da predstavi svoj pogled na gastronomijo publiki v španski prestolnici. Gre za projekt, v katerem so se v minulih letih predstavili najbolj izpostavljeni kuharski mojstri sveta.

Ana Roš je te dni v enaki vlogi, kot je bil njen kolega Mauro Colagreco iz Mirazurja na Azurni obali, ki so ga lani povabili, da v projektu #inresidence preseli svoj gostilno za tri tedne v Madrid. Gre za velik izziv, saj je Španija eno najbolj vročih kulinaričnih območij na svetu, publika, ki išče gastronomska doživetja, pa je izpostavljena svetovno primerljivi vrhunski kakovosti in trendom.

Ana Roš je končna postala ambasadorka

Prepoznavnost Ane Roš in Hiše Franko je bila že na začetku madridske epizode nagrajena z visokim priznanjem, podelitvijo naziva ambasadorke svetovne turistične organizacije (UN WTO) za gastronomijo. Diplomantka diplomatskih ved na nek način tako prihaja na svoje področje, izpolnjuje pa tudi staro željo svojih staršev, da bi nekoč postala ambasadorka.

Ani Roš je priznanje izročil generalni sekretar Svetovne turistične organizacije, gruzijski diplomat Zurab Pololikashvili, ki je poudaril, da je kuharska mojstrica iz Kobarida z zavezanostjo k uporabi lokalnih sestavin zgled pri zavzemanju za trajnostno usmerjeno podjetništvo. Slovenska veleposlanica v Madridu Renata Cvelbar Bek je ob robu priložnostne svečanosti v Hiši Franko v hotelu NH Collection Eurobuilding dodala, da Slovenija stavi na trajnostni turizem, ki temelji na bogastvu zelene narave naše dežele. Ana Roš je o priznanju povedala, da je ponosna na ekipo Hiše Franko in da si vsi zaslužijo ta naziv: “Zame ambasadorstvo ni le nagrada, temveč spodbuda, da ostajaš zgled vsem, ki ne vedo, ali lahko zares uspejo v tem, v čemer želijo in za kar potrebujejo le malo spodbude.”

Vsi iz Hiše Franko so v Madridu

Selitev celotne ekipe Hiše Franko, od pomivalcev do Ane Roš in Valterja Kramarja, vseh je v Madridu 28, z njimi pa je tudi njihov kuža, je bila zahteven projekt. Z vlačilcem so prejšnji teden v Madrid dostavili vsa živila in opremo, pa tudi zajetno zalogo slovenskih vin, v prvi vrsti s Primorske, ki igrajo enako pomembno vlogo v dolgem degustacijskem meniju, ki je skoraj identičen kot v Starem selu.

Hiša Franko bo v Madridu do 7. decembra, že pred zaključkom pa bo 3. decembra sodelovala v veliki mednarodni izmenjavi sorodno usmerjenih restavracij The Grand Galinaz!. Letos ne bodo na pot h kolegom odhajali kuharski mojstri, temveč bodo potovali recepti v 138 restavracij v 38 državah, kjer bodo jedi doživele nove avtorske interpretacije.


Najbolj brano