Po novem letu nižji DDV za knjige, časopise

Z novim letom se bo obdavčitev knjig in drugih publikacij znižala 9,5 na pet odstotkov. Takšno spremembo zakona o DDV so včeraj enotno podprle vse poslanske skupine.

Knjige in druge publikacije bodo čez dober mesec manj obdavčene. Foto: STA
Knjige in druge publikacije bodo čez dober mesec manj obdavčene. Foto: STA

LJUBLJANA > LV Sloveniji velja splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka, ki med drugim velja tudi za knjige. Po predlogu novele zakona o DDV bo država z novim letom uvedla znižano stopnjo DDV v višini pet odstotkov, ki bi veljala za nakupe in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih (“papirnatih”) kot elektronskih nosilcih.

Pod predlog za nižjo obdavčitev knjig in publikacij so se podpisali vsi poslanci, vlada pa temu ni nasprotovala. “Posledica uvedbe dodatne nižje stopnje DDV za dobave publikacij na fizičnih nosilcih bo povzročila izpad prihodkov iz naslova DDV v višini osem milijonov evrov na letni ravni. Uveljavitev dodatne nižje stopnje za dobave elektronskih publikacij, kar se napoveduje s prelaganim dopolnilom, bo pomenila še dodatnih 400.000 evrov nižje prihodke iz naslova DDV,” je finančne posledice tega ukrepa za proračun povzela državna sekretarka na finančnem ministrstvu Natalija Kovač Jereb.

V vseh poslanskih skupinah so izpostavljali, da je namen znižanja DDV za knjige in publikacije narediti slovensko besedo bolj dostopno in spodbuditi bralno kulturo.


Najbolj brano