Ko so likali na oglje, šivalni stroj pa poganjali z nogo

Turistično društvo Kras je omogočilo odprtje še ene zanimive razstave. V Bunčetovi domačiji so namreč od petka na ogled stari šivalni stroji in likalniki, ki jih je v Dutovljah in okolici zbral domačin Dušan Štok.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

DUTOVLJE > “Rad imam stare svari. Zamisel za razstavo starih šivalnih strojev iz Dutovelj in okolice sem dobil že pred enim letom. A to niso majhne stvari, ki bi jih lahko zbiral doma,” je dokaj zahtevno zbiranje razstavnih eksponatov opisal Dušan Štok, ki je zbral več kot 30 starih šivalnih strojev in 15 likalnikov na oglje.

Dušan Štok (v sredini) je obiskovalcem na razstavi razkril številne zanimivosti o starih šivalnih strojih.

Ob odprtju razstave se je Štoku, ki je v preteklosti na podoben način obdelal že več zanimivih področij in oseb iz dutovske preteklosti, zahvalila predsednica društva Neva Filipčič in ob tem povedala, da so krajani Dutovelj in okoliških vasi s ponosom odstopili posamezne zanimive primerke za razstavo. “Še zmoremo stopiti skupaj in pokazati, kaj vse še imamo v naših domovih, kaj vse nas še veže na naše none in tudi mame.”

Stroji niso zanimivi samo zaradi starosti, umetelne izdelave in tehnike šivanja, temveč “nekateri pričajo tudi o tem, da je bilo v Dutovljah šiviljstvo prava obrt. Zoro Marnjev je bil žnidar, skrbel je, da so bili oblečeni moški, Hendrika Filipčeva je oblačila ženske in otroke, predvsem pa zablekàla vse luknje na perilu in oblačilih. Poznana je bila predvsem po tem, da je delo opravljala kar na domovih, njena mašina je bila skoraj v vsaki dutovski hiši. Imamo pa tudi šuštarsko mašino, s katero je šuštar Lojze zašil potrgane čevlje, velikokrat pa tudi šolske torbe,” je naštela Filipčičeva zanimive drobce, ki pričajo o bogati obrtniški preteklosti Dutovelj.

Domačini iz Dutovelj in okolice so avtorju razstave zaupali kar 30 različnih šivalnih strojev in vsak med njimi ima zanimivo zgodbo.

Povezanost Dutovelj s šivalnimi stroji pa je močna tudi danes, saj se z njihovo prodajo in servisiranjem že več desetletij ukvarja domačin Peter Gec, ki je tako ob bok starim šivalnim strojem na razstavi predstavil dva sodobna.

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili številnim podrobnostim o bogati zgodovini šivalnih strojev, ki jih je zbral Dušan Štok (v Primorskih novicah jih bomo podrobneje predstavili v eni prihodnjih Sobot), prisluhnili pevcem Kraškega doma iz Repna pod vodstvom zborovodkinje Vesne Guštin ter učenkama Osnovne šole Dutovlje Petri Lah in Alenčici Rejc. Razstava bo na ogled do sredine decembra.


Najbolj brano