Pošta Slovenije z namero za prevzem Intereurope

Potem ko je Pošta Slovenije prejšnji teden postala lastnica dobrih 72 odstotkov Intereurope, je včeraj objavila namero za nakup še preostalih delnic koprskega logista. Prevzemno ponudbo bo Pošta objavila najpozneje v 30 dneh.

Intereuropa bo pod novimi lastniki še vedno samostojna družba, 
ohranili bodo blagovno znamko in sedež v Kopru. Foto: Sonja Ribolica
Intereuropa bo pod novimi lastniki še vedno samostojna družba, ohranili bodo blagovno znamko in sedež v Kopru. Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA, KOPER > Pošta Slovenije je s konzorcijem prodajalcev, ki so ga sestavljale SID banka, NLB, Nova KBM, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo, maja letos sklenila pogodbo o prodaji in nakupu delnic Intereurope. Posel so zaključili prejšnjo sredo. Pošta je pridobila 9,168.425 navadnih delnic in 10,657.965 prednostnih delnic; za vsako je odštela 1,45 evra. Skupaj je tako za 72,13-odstotni delež plačala 28,75 milijona evrov.

Kar nekaj zaposlenih ima delnice Intereurope

Pošta je kupila vse prednostne delnice, za preostale navadne delnice, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, bo najkasneje v 30 dneh objavila prevzemno ponudbo. Slabih 28 odstotkov delnic je porazdeljenih med Luko, Kapitalsko družbo in množico manjših lastnikov. Luka in Luka Inpo skupaj obvladujeta 11,5 odstotka, Kapitalska družba pa ima v rokah 3,6 odstotka delnic. A prevzemna ponudba se nanje ne bo nanašala. “Po zakonu o prevzemih velja za Luko Koper, Luko Koper Inpo, Pošto Slovenije in še nekatere druge družbe, ki so prav tako v neposredni ali posredni večinski lasti države, zakonska domneva, da gre za družbe z usklajenim delovanjem, zaradi česar delnice v naši lasti ne morejo biti predmet prevzemne ponudbe,” pravijo v Luki.

28,75

milijona evrov je doslej Pošta plačala za Intereuropo

Dobrih 16 odstotkov delnic imajo mali delničarji. “Med zaposlenimi in tudi med nekdanjimi zaposlenimi je še razmeroma veliko takih, ki imajo v lasti delnice Intereurope. Seveda se bo vsak posameznik sam odločil, ali bo prevzemno ponudbo sprejel ali ne,” pravi Tjaša Benčina, predsednica sveta delavcev v Intereuropi.

Intereuropa bo še vedno samostojna družba

Pošta Slovenije je o prevzemni nameri že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, varuha konkurence, poslovodstvo Intereurope in predstavnike delavcev koprske družbe, najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh pa bo objavila ponudbo za prevzem.

Prevzem Intereurope je sicer največja naložba Pošte Slovenije doslej. Prevzemu bo sledila načrtovana integracija Intereurope v poslovno skupino Pošte Slovenije, s čimer bodo postali eno od največjih logističnih podjetij v Sloveniji. Intereuropa bo še vedno samostojna družba, ohranili bodo blagovno znamko in sedež v Kopru. Intereuropa bo prevzela upravljanje logistične infrastrukture in logistične operacije za Pošto.

Intereuropa, ki jo po nedavni razrešitvi dolgoletnega prvega moža Ernesta Gortana začasno vodi član uprave Marko Cegnar, želi prek novega lastnika kot samostojna družba okrepiti možnost nadaljnjega razvoja in rasti. Z nakupom večinskega deleža Intereurope Pošta vstopa v nove segmente logističnih storitev na trgih, kjer doslej ni bila prisotna, s tem pa prerašča v mednarodno podjetje. Poštna skupina z integracijo Intereurope že prihodnje leto načrtuje skoraj 450 milijonov evrov prihodkov. Pošta je lani dve tretjini prihodkov ustvarila na področju pisemskih storitev, ki so v upadu, prihodnje leto pa bo nekaj več kot polovica vseh prihodkov iz naslova logističnih in paketnih storitev.


Najbolj brano