Superman, Spiderman, Batman? Ne, Ciciban!

Legendarne Župančičeve Mehurčke so na mali oder koprskega gledališče z režiserjem Jako Ivancem postavili trije gostujoči umetniki: glasbenica, igralec in plesalec.

V Mehurčkih igrajo (z leve) glasbenica Tinkara Kovač, plesalec 
Siniša Bukinac in igralec Rok Kravanja.
V Mehurčkih igrajo (z leve) glasbenica Tinkara Kovač, plesalec Siniša Bukinac in igralec Rok Kravanja.  

Pesmi iz znamenite zbirke Mehurčki, izdane tri leta po smrti Otona Župančiča (1878-1949), je v polurno predstavo za otroke iz vrtcev in prve osnovnošolske triade povezal režiser, avtor dramatizacije in scenograf Jaka Ivanc.

Malega dečka, ki se igra, da je Ciciban in v svoji sobici zvečer noče zaspati, z otroško radoživostjo, radovednostjo in prikupno trmoglavostjo upodobi igralec Rok Kravanja. Njegovo mamo, ki v sosednji kuhinji pripravlja marmelado in fantiču vztrajno hodi žugat z veliko kuhalnico (strogo, a ne preveč) ter ga z uspavanko skuša zazibati v sen, igra Tinkara Kovač, kot Cicibanova igračka in namišljeni prijatelj Možiček-kopitljaček pa nastopi plesalec in koreograf Siniša Bukinac, izvrsten tako v otrpli drži nežive lutke v lesenem zaboju kakor v odsekanih gibih in gibkem poskakovanju med nočnimi prigodami, s katerimi zaljša prijateljevo otroštvo.

Kostumografinja Anja Ukovič je zunanjost likov zgradila na prepoznavnih ilustracijah Mehurčkov, za katere je že leta 1952 poskrbela Marlenka Stupica, Možiček-kopitljaček s kockasto srajco pa nekoliko spominja tudi na Harlekina iz commedie dell'arte.

Živahna in živopisna je tudi scenografija, za katero je poskrbel režiser, medtem ko je Mirko Vuksanović pesmi oblekel v ustrezno sanjave ali poskočne melodije. Zazvenijo mnogim generacijam ljubi verzi Kaj bo sinku sen prineslo?, Diči, diči, diča, urno na konjiča, Daj, zmaj, dvigni se visoko, Ciciban se cmeri za dve mili jeri, Sonce, zemlja, mesec, vrté se brez kolesec, Prišlo je pismo iz daljne dežele in drugi.

S pomočjo prepevanja, koreografije in lovljenja milnih mehurčkov se prepletajo prizori iz domišljije in resničnosti, raznoliki ustvarjalci pa z veščinami, ki jih obvladajo najbolje, od blagoglasnih melodij do nemega, a zgovornega plesa, sestavijo toplo, prijazno “pesniško zbirko v glasbeni preobleki”. Prejšnja otroška predstava koprskega teatra Super reva se je zgledovala po ameriških televizijskih kriminalkah, v Mehurčkih pa na materino vprašanje, ali se bo preoblekel v Supermana, Spidermana ali Batmana, navihani sinček odvrne: “V Cicibana!”

Po premieri na festivalu za mularijo Pri svetilniku je predstava doživela že veliko ponovitev in v soboto jo bodo kar trikrat zapored uprizorili na gostovanju v celjskem gledališču. Kakor Cicibanu jim ni do počitka.


Najbolj brano