Otroci so bili neustrašni gasilci za en dan

V oktobru, mesecu požarne varnosti, pripadniki Prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica na travniku pred mestno hišo predstavijo svoje dejavnosti, na dogodku sodelujejo tudi policisti, pripadniki civilne zaščite in druga društva. Pred dnevi so se prikaza reševanja in gašenja razveselili predvsem otroci in njihovi starši.

 Foto: PGD Nova Gorica
Foto: PGD Nova Gorica

NOVA GORICA > Za otroke je bil dogodek odličen uvod v počitnice. Predvsem najmlajši, ljubitelji risanega junaka gasilca Sama, so z velikim zanimanjem spoznavali gasilska vozila in opremo.

Izkazali so se tudi v premagovanju poligona, v katerem so jih pričakale prepreke, kot so predori, greda, tarča in na koncu gašenje ognja. “Diplome za uspešno premagan poligon smo podelili kar 300 otrokom, ocenili pa smo, da se je dogodka udeležilo okoli tisoč ljudi,” je bil zadovoljen poveljnik PGD Nova Gorica Simon Močnik. “Predstavitve pripravljamo predvsem, da prikažemo naše delo in v svoje vrste privabimo nove člane,” pa je dodal predsednik društva Endi Žarkovič.

Endi Žarkovič

predsednik PGD Nova Gorica

“Gasilstvo ni šport, je resna stvar.”

Poleg raztegovanja lestve, zavijanja sirene in spoznavanja vozil so bili za publiko ilustrativni prikazi gašenja in reševanja v prometnih nesrečah. “Uprizorili smo maščobno eksplozijo in prikazali, kaj se zgodi, če vneto olje polijemo z vodo. V takem primeru ostanemo brez kuhinje,” je pojasnil Močnik in dodal, da skušajo s tovrstnimi prikazi predvsem preprečiti hujše posledice domačih požarov.

Poleg predstavitve gašenja z gasilnimi aparati so pripadniki PGD Nova Gorica, ki so lani praznovali 70-letnico, s kolegi iz PGD Šempeter pri Gorici s tehničnim posegom iz zverižene pločevine rešili ponesrečenca. “K sodelovanju na tradicionalnem dogodku smo povabili društva, s katerimi pri svojem delu veliko in uspešno sodelujemo,” je še povedal Žarkovič.

Tako so svoje delo predstavili policisti s službenimi psi in vozilom za nadzor meje, pripadniki občinskega štaba civilne zaščite, enote za hitre reševalne intervencije, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, taborniki Roda soških mejašev, člani potapljaškega društva DPD Soča, Društva reševalnih psov Nova Gorica in novogoriškega združenja Rdečega križa. Prišli so tudi gasilci iz Gorice in Pordenona.

PGD Nova Gorica, ki v svojih vrstah trenutno šteje 40 aktivnih članov, so ob lanskem jubileju od občine v uporabo prevzeli novo gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov, s katerim so bili pri gašenju učinkoviti tudi v avgustovskem požaru na Cerju. “Gasilstvo ni šport, je resna stvar,” pa je sklenil Žarkovič in poudaril pomen prostovoljskih gasilskih društev, ki svoje delo opravljajo - prostovoljno.


Najbolj brano