Na pohod po treh piranskih krožnih pešpoteh

V Portorožu bodo prihodnji teden odprli tri nove krožne pešpoti, ki iz Portoroža vodijo v smeri Pirana, Strunjana in Seče.

“Strunjanska” krožna pot ponuja lep razgled na Mesečev zaliv. Foto: Jaka Jeraša
“Strunjanska” krožna pot ponuja lep razgled na Mesečev zaliv. Foto: Jaka Jeraša

PORTOROŽ > Tri krožne peš poti, dolge sedem, devet in 12 kilometrov, vodijo po gozdnih poteh, skozi srednjeveški Piran, krajinski park Strunjan, po poti nekdanje ozkotirne železnice Parenzane, mimo fieškega jezera in skulptur Forma vive. Iz Portoroža, ki je izhodišče vseh treh poti, se bodo pohodniki lahko odpravili v smeri Pirana, Strunjana ali Seče. Vsak krog bo mogoče prehoditi v dveh do treh urah.

Zemljevid pešpoti bo na voljo v turističnih informativnih centrih v Portorožu, Piranu in Padni ter na spletni strani www.portoroz.si.

Prvotna objava novice je vsebovala napoved slavnostnega odprtja pešpoti v torek, 29. oktobra, a so prireditev kasneje prestavili zaradi slabe vremenske napovedi.

Poti so primerne tudi za družine z otroki in rekreativce in bodo ustrezno označene z devetimi sistemskimi tablami in več manjšimi usmerjevalnimi ter s talnimi označbami. “Poti bodo varne, urejene in redno oskrbovane,” zatrjuje direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel.

Zemljevid poti bo na voljo v turističnih informativnih centrih v Portorožu, Piranu in Padni ter na spletni strani www.portoroz.si. V kratkem jih bodo objavili tudi v GPX formatu, tako da si jih bodo uporabniki lahko naložili na svoje mobilne naprave.

Utrinek s krožne pešpoti, ki odi skozi Piran.

“Namen tega projekta je promocija destinacije Portorož in Piran skozi rekreativno doživljanje naših naravnih danosti. Krožne pešpoti bodo dodatno obogatile našo turistično ponudbo in osvetlile lepote naših krajev,” še dodaja Igor Novel.

Krožne pešpoti so nameravali slavnostno odpreti v torek, 29. oktobra, v portoroškem Rožnem vrtu, čemur bi sledil brezplačen voden pohod po strunjanski krožni poti, a so oboje zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali oziroma prestavili na torek, 5. novembra, ob 13. uri.

12 kilometrov dolga pot bo vodila skozi tunel Valeta, mimo strunjanskega križa in po delu krožne učne poti nazaj do strunjanskih solin, nato pa mimo Pacuga v Fieso in preko Belega križa nazaj v Portorož. Pohod bo, vključno s postankom v Strunjanu, trajal približno tri ure in pol. V primeru dežja bo dogodek prestavljen.


Najbolj brano