Pri selitvi davčne pisarne bodo upoštevali zaposlene in občino

Finančni minister Andrej Bertoncelj je v odgovoru na vprašanje poslanca Marka Bandellija glede selitve zaposlenih iz sežanske davčne pisarne v Koper poudaril, da se bodo o morebitni selitvi odločali na podlagi interesov lokalne skupnosti in zaposlenih na obeh lokacijah.

Finančni minister je povedal, da bodo o morebitni selitvi davčne 
pisarne v Koper še odločali. Foto: Petra Mezinec
Finančni minister je povedal, da bodo o morebitni selitvi davčne pisarne v Koper še odločali. Foto: Petra Mezinec

LJUBLJANA, SEŽANA > “Kdaj lahko pričakujemo dokončno odločitev Fursa glede selitve desetih zaposlenih iz Sežane v Koper? Kakšno je stališče ministrstva v zvezi s tem?” je v ponedeljek zvečer na redni seji pristojnega ministra vprašal poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli. V poslanskem vprašanju je opozoril tudi na to, da centralizacija javne uprave siromaši in zavira regionalni razvoj ter da bi ministrstvo moralo delovati v prid lokalnega prebivalstva.

Tudi drugod (začasno) zapirajo urade

“Zaradi pomanjkanja prostora v poslovni stavbi na sedežu finančne uprave v Kopru je ministrstvo za javno upravo pristopilo k iskanju najbolj racionalne rešitve. Ko bo upravni center v Kopru pripravljen na selitev in bo finančni urad ocenil, katere storitve se bodo opravljale na katerih lokacijah, bo prišlo do odločitve o selitvi,” je odgovoril finančni minister Andrej Bertoncelj in dodal: “Vsekakor bomo pri tem upoštevali vidik in interes lokalnega prebivalstva, kot tudi zaposlenih na obeh lokacijah.”

S podobno bojaznijo kot v Sežani se soočajo tudi v Ljutomeru, Lendavi in Gornji Radgoni, kjer so s prvim avgustom zaprli finančne pisarne, na kar je na isti seji opozoril poslanec Franc Jurša iz vrst stranke DeSUS. Minister je sicer pojasnil, da gre le za začasno zaprtje, a je istočasno tudi navedel, da je odprtost pisarn odvisna predvsem od prometa v posameznih finančnih pisarnah. “Finančna uprava sproti in začasno spremlja delo finančnih pisarn in ga prilagaja potrebam davčnih zavezancev po davčnih storitvah, kar pomeni, da se število zaposlenih in čas odprtosti uravnava glede na število obiskov zavezancev in vrsto storitev, ki jih želijo opraviti na določeni lokaciji.” Začasnemu zaprtju je botroval nižji promet v poletnih mesecih, Bertoncelj pa je še zatrdil, da so imeli zavezanci kljub temu dostop do vseh storitev, saj so vloge lahko oddajali v predalčnike, po pošti ali po spletni strani.

“Sem zagovornik decentralizacije in da pisarne ostanejo, kjer so in kjer je to potrebno. Kvečjemu bi kaki lokaciji vrnil davčno pisarno,” je na seji še zatrdil Bertoncelj.


Najbolj brano