Umetnost je uspešna povezovalka narodov

Goriški slikar Etko Tutta, umetniški vodja projekta Art Circle, projekta, ki je nov krog začel pretekli teden, pravi, da lahko vinske kmetije z gostovanjem slikarjev z različnih koncev svoji ponudbi dajo dodano vrednost. Umetniki pa o gostiteljih tudi širijo dober glas.

Dobrim vinom dodano vrednost daje umetnost.  Foto: Ambrož Sardoč
Dobrim vinom dodano vrednost daje umetnost.  Foto: Ambrož Sardoč

BRDA, VIPAVSKA DOLINA > Projekt Art Circle vodita Etko Tutta in Klemen Brun, podpira ga častni konzul Poljske pri nas Nedjan Brataševec, zadnja štiri leta pa ga soorganizira briški zavod za turizem. Pri projektu sodeluje 15 “umetniških ambasad”. To so vinogradniške kmetije iz Brd in iz spodnje Vipavske doline, ki simbolno zastopajo vsaka eno državo. Tja prihajajo enkrat na leto ustvarjat umetniki iz Slovenije in tujine. “Prinašajo kulturo posamezne države in z njo zaznamujejo domačije, s slikami, poslikavami, uporabnimi predmeti, razmišljanjem ... To kmetijam prinaša dodano vrednost,” pojasnjuje Tutta.

Učinkovita promocija

Letos jih je v Brda in Vipavsko dolino prišlo 75, pri vinarjih so delali minuli teden. “Letos smo še posebej povezali umetnost s pridelovalci vina, ki so po svoje tudi umetniki. Poslikali smo njihove steklenice in mislim, da so nastali zelo zanimivi predmeti. Umetnikom je bilo zanimivo, ker niso vedeli, kaj bodo delali. Zato je bilo več presenečenj, in to nam dodaja nove kvalitete, ker se umetniki srečajo z neko novo tematiko ali načinom dela,” dodaja Tutta.

Kmetijam so poleg steklenic ostali še drugi poslikani predmeti, na primer krožniki. Ključna pa je promocija. Ko domačije razglasijo za umetniške ambasade držav in začnejo tja prihajati diplomati in turisti, kmetije dobijo dodano vrednost, poudarja Tutta: “Obiskovalci začutijo nekaj več, opazijo, da so se gospodarji na domačijah odločili podpirati umetnost, da jo hočejo med svojo ponudbo.”

Ambasade na kmetijah

Danes, v devetem letu projekta, na Plešivem delujeta nemška ambasada na kmetiji Ščurekin poljska pri Nejki in Urošu Klincu. Slovaško zastopa domačija Vina Saksida iz Zalošč, Rusijo Slavček iz Potoka pri Dornberku, Japonsko pa šmartenski Hotel San Martin. Kmetija Iaquin iz Vipolž služi kot špansko kulturno predstavništvo, Baša iz Dornberka pa kot madžarsko. Kazahstan “domuje” pri Ediju Simčiču iz Vipolž, Francija pri Dolfu s Ceglega, Italija v umetniški hiši v Šmartnem, Češka pri vipolškem Zoi Turizmu. Vinarstvo Prinčič iz Kozane ima hrvaško ambasado, posestvo Fana iz Vipolž avstrijsko in turizem Larya Šibav z Neblega brazilsko. Zadnji ambasadi sta se drugim pridružili letos, število pa še narašča. Projekt želijo razširiti na vso Goriško, tudi čez mejo.


Najbolj brano