Varnejše adrenalinsko smučanje na Kaninu

Kanin je z razgibanim terenom že od vsega začetka, ko je pred več kot štirimi desetletji na goro začela voziti gondolska žičnica, vabljiv za adrenalinsko prosto smučanje po celem snegu oziroma freeride smučanje. Mnogi so podvige izven smučišča drago plačali s padci v brezna, poškodbami ali celo smrtjo.

Končno so upravljalci smučišča ugotovili, da morajo poskrbeti tudi za tovrstne smučarske ljubitelje in jim zagotoviti varno adrenalinsko smučanje. Z načrtovanim parkom za smučanje po celcu se pridružujejo številnim razvitim smučiščem. S to razliko, da morajo narediti veliko več kot ostali. Kanin je preluknjan z brezni, zato “adrenalincem” lahko ponudijo samo del terena, Z zaščitnimi mrežami prekrivajo nevarne luknje. Freeride bo varen le ob dodatnem zahodnem terenu izven proge Skripi, drugje pa ne. Razen na še enem dodatnem parku, ki ga bodo uredili na terenu, kjer lukenj ni. Opozorilo, da počez izven prog ni varno oziroma je smrtno nevarno smučati, ostaja tudi naprej.

Upati je, da bosta freeride parka privabila dodaten segment predvsem mlajših smučarjev.

Kako obsežna in atraktivna bosta nova dva parka, bo razkrila zima s snegom. Upati je, da bosta privabila dodaten segment predvsem mlajših smučarjev.

Na sneg upajo čim prej. Nanj naj bi bili pripravljeni že novembra. Ko je bovški občinski svet pred dnevi Sončnemu Kaninu odobril dodatno pomoč v višini 150.000 evrov, so se lahko podali v vzdrževalna dela. Rezervni deli prihajajo, veliki posegi na obnovljeni žičnici niso potrebni. Z dodatnim občinskim denarjem bodo delno pokrivali tudi plače v jesenskem času, ko prihodkov ni. S poletno sezono so kar dobro zaslužili, promet je znašal približno 600.000 evrov, kar je zadoščalo za delno pokrivanje dolgov na račun lanske slabe zime in kazni finančne uprave. Še vedno jih muči kar precejšnja vsota odprtih in dolgoročnih obveznosti. Po zagotovilu vodstva, naj bi odprte obveznosti, ki so jih v tem obdobju zamrznili, poravnali do konca zime.

Priprave na približno 50 milijonov vreden projekt za gradnjo nove gondolske žičnice in zasneževanje ne zastajajo. V začetku prihodnjega tedna bodo s pristojnimi ministrstvi oblikovali ekipo za pripravo načrtov za konkuriranje za denar EU. Pri tem se širše povezujejo v čezmejnem prostoru.


Preberite še


Najbolj brano