Ubrali so svojo pot

Dnevni centri, stanovanjske skupnosti, trgovina, kavarna, ekološka kmetija ... Vse to so dejavnosti, ki jih je v 20 letih delovanja vzpostavilo Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa Vezi. Njihovo vodilo je vse od začetku človek in njegova osebnost, so poudarili ob včerajšnji jubilejni slovesnosti.

Uporabniki in zaposleni v Društvu Vezi so včeraj z županoma in županjama   kraško-brkinskih občin praznovali dve desetletji pestrega 
in plodnega delovanja. Foto: Petra Mezinec
Uporabniki in zaposleni v Društvu Vezi so včeraj z županoma in županjama kraško-brkinskih občin praznovali dve desetletji pestrega in plodnega delovanja. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Veliko časa sem bil brezposeln, zato mi to, da imam službo, veliko pomeni. Ko sem se pridružil Vezem, sem si želel novih izkušenj. Naneslo je, da sem se zaposlil,” je povedal Uroš Verdinek, eden od petih zaposlenih na zaščitenem delovnem mestu v Zavodu Bodika.

Peter Koren trenutno dela na ekološki kmetiji Brinjevka in je tik pred tem, da prejme odločbo zavoda o delovni zmožnosti, česar se izjemno veseli. Predvsem ga veseli delo v kavarni Integrali na sedežu sežanske občine. “Všeč mi je delo z ljudmi, rad jih postrežem in poklepetam z njimi,” je povedal.

140

uporabnikov je vključenih v programe Društva Vezi

Smelo po svoji poti

Peter in Uroš sta le dva uporabnika številnih programov Društva za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa Vezi, ki je včeraj v sežanskem botaničnem vrtu pripravilo praznovanje ob 20- letnici delovanja.

Začetki društva segajo v leto 1993, ko so na Centru za socialno delo Sežana, ki ga je takrat vodila Silvana Šonc, zdaj direktorica sežanske bolnišnice, začeli izvajati program Pomoč osebam, ki imajo težave v duševnem zdravju ter njihovim svojcem.

“Na terenu smo se srečevali z ljudmi in družinami, ki so se zaradi težav v duševnem zdravju znašli v stiski. Takrat smo ugotovili, da je treba spremeniti način dela, čeprav za to ni bilo ne zakonske in ne finančne podlage. Velik posluh smo našli na občini, kjer so nam dovolili, da gremo svojo pot. Rekli smo, da je potrebno začeti v okolju, iz katerega ti ljudje prihajajo,” se je začetka spomnila Šončeva.

Od prvega dnevnega centra do treh podjetij

Društvo je nastalo nekaj let kasneje, ko so odprli prvi Dnevni center za ljudi s težavami v duševnem zdravju v Štorjah pri Sežani. V program se je takrat vključilo šest do deset uporabnikov pod vodstvom ene zaposlene, je povedala predsednica društva Nataša Sedmak.

“Čez nekaj let smo ugotovili, da marsikdo iz različnih razlogov nima strehe nad glavo. Tako smo v Brestovici ustanovili prvo stanovanjsko skupnost,” je dodala.

Trenutno imajo pet stanovanjskih skupnosti in dva razvojno socialno varstvena centra stanovanjskih skupin v Divači, Podgradu, Postojni in Ilirski Bistrici, v katerih prebiva 60 uporabnikov.

Poleg tega so ustanovili še tri dnevne centre v Sežani, Ilirski Bistrici in Postojni, kamor je vključenih 140 uporabnikov. Raslo pa je tudi število zaposlenih, trenutno jih je kar 40.

V društvu pa se niso ustavili pri tem. Leta 2011 so ustanovili podjetje Vezi Vizija, ki nudi pomoč starejšim občanom v divaški občini in izvaja koncesijsko dejavnost pomoči na domu, s katero oskrbuje 42 ljudi, v njem pa je zaposlenih devet oseb.

Leto 2013 pomeni začetek socialnega podjetja Brinjevka, v sklopu katerega na Malem Dolu deluje istoimenska ekološka kmetija in trenutno zaposluje tri osebe.

Najmlajši pa je leta 2015 ustanovljen Zavod Bodika, ki deluje kot zaposlitveni center in zagotavlja zaščitena delovna mesta v obalno-kraški ter notranjsko-kraški regiji invalidnim osebam, ki so zaposljive le na zaščitenih delovnih mestih. Trenutno je takih pet. Njegova primarna dejavnost je predelava ekološke zelenjave, žit in zelišč z ekološke kmetije Brinjevka.

Zaposlitev in plača sta pomembni, je poudarila strokovna sodelavka na Zavodu Bodika in pri podjetju Brinjevka Mateja Marc, saj pomenita socialno in ekonomsko varnost.

Poleg tega so pred dvema letoma v nekdanji vratarnici sežanske bolnišnice odprli trgovino Kraški kotiček, kjer ponujajo svoje pridelke in izdelke.

Pomemben del pa predstavljajo tudi prostovoljci, ki letno opravijo od 3000 do 4000 prostovoljnih ur, je povedala strokovna vodja Kristina Tomažič.

Občine jih podpirajo

Delovanje društva podpirajo tudi vse štiri kraško-brkinske občine.

Sežanski župan David Škabar je kot primer dobre prakse navedel okrepčevalnico in kavarno Integrali, ki deluje v prostorih občine. “S projektom smo na občini želeli dati priložnost tistim družbeno ranljivim skupinam, ki imajo običajno v življenju manj možnosti,” je še povedal.


Najbolj brano