Zaradi obnove 500 metrov avtoceste je nastalo enajst kilometrov kolone

Enajst kilometrov kolone se je včeraj nabralo za delavci, ki so pred razcepom Nanos s postojnske strani obnavljali približno 500 metrov voznega pasu primorske avtoceste. Zaradi brezvestnih voznikov, ki so po stari cesti med Postojno in Razdrtim prehitevali poštene voznike v koloni na avtocesti, se je gneča le še stopnjevala. Dars je zato zaprl uvoz Razdrto.

V prihodnjih dneh se  zaradi popravila treh odsekov primorske 
avtoceste ne bo moč izogniti kolonam.  Foto: Tomaz Primozic/FPA
V prihodnjih dneh se zaradi popravila treh odsekov primorske avtoceste ne bo moč izogniti kolonam.  Foto: Tomaz Primozic/FPA

RAZDRTO > “Vozniki so zapuščali avtocesto na izvozu Postojna, nadaljevali po stari cesti in se nato na avtocesto zopet zapeljali na uvozu Razdrto. Ta je pa bil tik pred delovno zaporo. Zato se je gneča stopnjevala in kolona na avtocesti daljšala in zato smo uvoz Razdrto zaprli. In potem se je kolona začela krajšati,” nam je obnašanje brezvestnih voznikov, ki so se včeraj po stari cesti izognili koloni na avtocesti, opisal Marjan Koler z Darsa.

Darsovi delavci so namreč med uvozom Razdrto in razcepom Nanos proti Kopru obnavljali približno 500 metrov dotrajanega asfalta na voznem pasu, zaradi česar so včeraj ob treh zjutraj zaprli vozni in odstavni pas ter ves promet preusmerili na prehitevalnega. Proti jutru se je za zaporo začela nabirati kolona in dopoldne segla kar enajst kilometrov proti Ljubljani.

Darsovi nadzorniki so opazili, da stanje samo še poslabšujejo vozniki, ki so na avtocesto zapeljali na uvozu Razdrto, zato so ga preprosto zaprli. In s tem začeli počasi reševati gnečo. “Seveda bi se kolona nabirala tudi, če bi vsi ostali na avtocesti, zagotovo pa ne bi bila tako dolga,” trdi Koler. Do včeraj zvečer so delavci tako na dolžini približno 500 metrov odstranili 1800 kvadratnih metrov asfaltne površine in ta del na novo asfaltirali. S frezo so porezkali kar 800 ton materiala.

Novo popravilo med vikendom

S tem pa še ni konec vzdrževalnih del na primorski avtocesti. Od petka zvečer do ponedeljka zjutraj bo zaradi popravila ceste zaprto 2,5 kilometra voznega in odstavnega pasu med počivališčem Ravbarkomanda in viaduktom Ivanje Selo proti Ljubljani. Gnečo na prehitevalnem pasu pričakujejo predvsem v soboto. Prihodnji teden pa bosta še enodnevni zapori od treh zjutraj do osmih zvečer na dveh odsekih primorske avtoceste. V torek med Senožečami in razcepom Nanos proti Ljubljani in v sredo od razcepa Nanos proti Postojni. Na obeh odsekih bodo obnavljali približno 500 metrov avtoceste.

Koler poudarja, da jim za ta dela ostane dober mesec med koncem septembra, ko se zaključi podaljšana turistična sezona, in začetkom novembra, ko se začne zimska sezona. “Zato moramo v tem dobrem mesecu popraviti vse razpoke in poškodbe, sicer se te do spomladi le še povečajo,” dodaja.


Najbolj brano