V Ljubljani položili temeljni kamen za Ikeo

S položitvijo temeljnega kamna so v Ljubljani obeležili začetek težko pričakovane gradnje Ikee. Trgovina, ki naj bi bila zgrajena v letu dni, bo po besedah predsednice uprave družbe Ikea Jugovzhodna Evropa Sare Del Fabbro slovenskim potrošnikom nudila širok nabor izdelkov, veselijo pa se tudi priložnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji.

Gradnja Ikeine trgovine na območju BTC naj bi trajala eno leto, 
ljubljanski župan Zoran Janković pa je prepričan, da bi bila lahko 
končana že prej, po njegovem do 30. junija 2020. Foto: STA
Gradnja Ikeine trgovine na območju BTC naj bi trajala eno leto, ljubljanski župan Zoran Janković pa je prepričan, da bi bila lahko končana že prej, po njegovem do 30. junija 2020. Foto: STA

LJUBLJANA > Današnji dan je za Ikeo po besedah Sare Del Fabbro poseben. V Ikei so si namreč po njenih besedah dolgo želeli odpreti trgovino v Sloveniji in okrepiti prisotnost na jugovzhodnem evropskem trgu.

Švedski pohištveni velikan bo tudi v Ljubljani po njenih besedah potrošnikom nudil širok nabor izdelkov, “ki bodo ustrezali različnim okusom, različnim življenjskim pogojem in različnim debelinam denarnic”. Poudarila je tudi, da se nadejajo aktivnega sodelovanja z lokalnimi skupnosti in priložnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji.

Ljubljanska Ikea bo obsegala več kot 31.000 kvadratnih metrov, v ponudbi pa bo skoraj 10.000 izdelkov. Uredili bodo tudi otroško igrišče, restavracijo s 450 sedeži, bistro, prodajalno švedske hrane ter parkirišče za več kot 170 koles in 1000 avtomobilov, vključno s petimi polnilnimi postajami za električna vozila. V neposredni bližini bo tudi postaja za izposojo mestnih koles Bicikelj.

Zbirali bodo sončno energijo in deževnico

Del Fabbrova je v govoru tudi izpostavila, da bo Ikeina trgovina v Ljubljani ena najbolj trajnostnih. Ob tem je regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE Vladislav Lalić dodal, da bo med drugim opremljena s sončno elektrarno, prav tako nameravajo zbirati deževnico.

Gradnja Ikeine trgovine na območju BTC naj bi trajala eno leto, ljubljanski župan Zoran Janković pa je prepričan, da bi bila lahko končana že prej, po njegovem do 30. junija 2020. Kot je dejal v izjavi za medije, je po trgovski logiki najboljši čas za odprtje september. “Ne sme biti decembra, ko bo že preveč gneče,” je ocenil.

Uredili bodo občinske ceste

Župan je tudi napovedal, da bo občina do odprtja Ikeine trgovine uredila vse ceste, ki so v njeni pristojnosti. “Šmartinski nadvoz smo končali, začeli bomo delati Letališko cesto, ostalo je stvar Darsa,” je pojasnil.

Tudi Janković je sicer pozdravil prihod trgovca v prestolnico. “S tem, ko je Ikea prišla v Ljubljano, v Slovenijo, je dokazala, da smo mi v velikem gospodarskem razvoju in ima tu številne potrošnike, sicer se za to ne bi odločila,” je dejal.

Glede sodelovanja s slovenskimi dobavitelji pa je Janković izpostavil, da bodo imeli veliko možnosti. Med drugim je spomnil, da bo trgovino gradilo slovensko podjetje, zaposlenih bo 300 ljudi. “Tudi dobri proizvajalci, ki bodo sprejeli cenovno politiko, bodo imeli tu dober trg,” meni. Na Ikeo sicer Janković gleda kot na izziv za slovensko proizvodnjo.

300 novih zaposlitev

Dobrih sosedskih odnosov z Ikeo se veseli predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, ki je strnil nekaj prednosti, ki jih prinaša prihod švedskega podjetja. “Pomeni tudi 15 milijonov evrov prispevkov v socialno blagajno, 300 novih zaposlitev, prav tako nam ne bo treba več zapraviti pol dneva, da bi se po izdelke vozili v sosednje države,” je poudaril.


Najbolj brano