Mandarićeva parcela gre na dražbo

Okrajno sodišče v Kopru bo sredi novembra na dražbi prodajalo približno 30.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem Park city, ki je v lasti poslovneža Milana Mandarića. Vrednost štirih parcel na tem območju so ocenili na 5,5 milijona evrov.

Okrajno sodišče v Kopru bo sredi novembra na dražbi prodajalo to 
zemljišče v lasti  Milana Mandarića. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Okrajno sodišče v Kopru bo sredi novembra na dražbi prodajalo to zemljišče v lasti Milana Mandarića. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Odredba sodišča je posledica dolgov Mandarićevega podjetja MM investicije, ki je zaradi neplačanih obveznosti v zvezi s parcelo samo podjetju Skyentry iz Avstralije dolžan kar 4,6 milijona evrov.

Je plačal le del kupnine?

Dolgov je sicer več. Med drugim sta upnika tudi podjetje Toncity pacifik investicije v stečaju, ki je prijavilo za približno 21.000 evrov terjatev, ter nekdanji direktor tega podjetja Andrej Grahor, ki od družbe MM investicije terja približno 16.000 evrov.

Milan Mandarić

poslovnež

“Dolgovi so nastali kot posledica zamud pri uresničitvi načrtovanega projekta, zaradi nagajanj in blokad s strani nekdanjih občinskih oblasti v Kopru.”

Milan Mandarić je leta 2007 za približno tri hektarje veliko zemljišče, na katerem je načrtoval poslovni objekt s podzemno garažo, odštel osem milijonov evrov. Po naših informacijah naj bi podjetju Toncity približno polovico kupnine poravnal, za poravnavo preostalega dela pa naj bi se z lastnikom omenjenega podjetja Jozefom Zrimom dogovoril za odlog plačila oziroma za predajo poslovnih prostorov, ko bodo ti zgrajeni.

Ne eno ne drugo se ni zgodilo. Tudi zato je podjetje Toncity na parcelo vpisalo za 4,6 milijona evrov težko hipoteko, ki jo je nato tik pred stečajem preneslo na podjetje Skyentry iz Avstralije.

Mandarićeve finančne težave

Ves poslovni sistem, ki ga ima Milan Mandarić v Sloveniji, je v težavah. Najbolj očitno je to pri poslovanju nogometnega kluba Olimpija. Zanj že več kot leto dni neuspešno išče kupca, najdražje igralce je že razprodal, plače zamujajo, pred vrati pa so tožbe in izvršbe zaradi neplačanih obveznosti do izvajalcev, posrednikov, poslovnih partnerjev. Očitno se je finančna pipica iz ZDA, iz katere se je napajal, močno priprla. Zato Mandarić napoveduje poslovni umik iz Slovenije in prodajo svojega premoženja. Za prodajo naj bi bil predviden nedokončan stanovanjski projekt Dalmatinka v središču Ljubljane, morda pa tudi njegova parcela v Žusterni.

Parcela je zdaj park in je precenjena

Mandarić pravi, da je seznanjen z odločitvijo sodišča, a je ne namerava komentirati. “Dolgovi so nastali kot posledica zamud pri uresničitvi načrtovanega projekta, zaradi nagajanj in blokad s strani nekdanjih občinskih oblasti v Kopru,” trdi. Napoveduje, da bo v prihodnjih dneh preučil možnosti, kako zadevo urediti in zaščititi svoje poslovne interese, podrobnejših informacij pa ne razkriva.

Ante Guberac iz Grafista, ki serijsko kupuje zanimive nepremičnine na obrobju koprskega mestnega središča, pravi, da ga ta parcela ne zanima. “Sploh, ker še vedno ni jasno, ali bo tam možno graditi. V tem trenutku je cena za parcelo absolutno previsoka. Zdaj ni vredna niti deset evrov,” meni.

Spomnimo, da je prejšnje občinsko vodstvo z Borisom Popovičem na čelu z odlokom o prostorskem načrtu zazidljivo zemljišče spremenilo v parkovne površine in ga s tem povsem razvrednotilo. To je bil sicer le del vojne med Mandarićem in Popovičem, ki sta bila pred več kot desetletjem velika zaveznika in prijatelja. Mandarić je spomladi novemu koprskemu županu Alešu Bržanu predlagal sporazumno izvensodno rešitev spora in razveljavitev odloka, a dogovora še niso sklenili.

V koprski občini sicer zagotavljajo, da bodo spor tudi z novim lastnikom poskušali rešiti sporazumno, tako da bo možna ureditev degradiranega območja. “Na dražbi omenjenih zemljišč pa ne bomo sodelovali in ne bomo uveljavljali predkupne pravice,” pojasnjujejo.


Najbolj brano