Ugotavljanje mobinga na šoli

Zelo zgovorne so besede Cristine Valentič Kostić, zdajšnje vodje izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom, da si zaposleni želijo predvsem, da bi delali v mirnem vzdušju. In nihče ji ne more oporekati, saj je poučevanje sodobnih otrok in najstnikov že samo po sebi dovolj stresno.

Pa vendar - če odštejemo nabrite kratkohlačnike in njihove preveč zaščitniške starše - kdo je v največji meri kalil njihov mir? So bili to nekateri člani sveta zavoda, ki so si od začetka leta prizadevali razrešiti ravnateljico Simono Angelini in so na trenutke spominjali na lovce na čarovnice, ali je bila to Angelinijeva sama, zaradi katere so anonimni avtorji že pred enim letom napisali pismo in opozorili, da kadruje nepotistično, šikanira nekatere zaposlene in žali tudi otroke? Prav to pismo je bilo, potem ko je več mesecev krožilo v javnosti, podlaga za vse nadaljnje korake sveta javnega zavoda z Evelin Kolarec Radovac na čelu. Predsednica je najprej z očitki seznanila ustanovitelja šole, občino in Samoupravno skupnost italijanske narodnosti (čeprav imata v svetu zavoda lastne predstavnike), zatem je začela sklicevati seje, ki so jih prekinjali, nadaljevali, na novo sklicevali in vmes menjevali člane ter ugotavljali, kdo vse krši statut šole in pravilnike. Nekatere seje so vodili odvetniki in šola je močno spominjala na občino na prelomu leta 2006, ko so ugotavljali, kdo je dobil takratne volitve, medtem pa so po Izoli letele molotovke.

Vzdušje na šoli so razburkali že veliko prej, sicer leta 2016 ne bi ustanovili komisije za poizvedovanje, ali je ravnateljica povzročala mobing.

Dolgoletni sosedje in prijatelji so se začeli gledati postrani, občani so se polarizirali; podobno vzdušje je bilo na šoli do včeraj. Kako bo poslej, bo odvisno tudi od tega, ali se bo Angelinijeva obrnila na delovno sodišče.

V dobro vseh 133 otrok in 179 učencev upamo, da bodo vpleteni znali potegniti črto. Sodobne šole imajo že dovolj težav z nenehnim spreminjanjem učne snovi in šolskih pravil, ne potrebujejo še rednih obiskov inšpektorjev in policistov, ki preverjajo, ali ravnatelj šikanira zaposlene. Kajti ozračje na šoli so razburkali že veliko prej, sicer leta 2016 ne bi ustanovili posebne komisije za poizvedovanje, ali je ravnateljica povzročala mobing. Komisija je ugotovila, da ga ni, a kako učinkovit je učitelj, ki s strahom pogleduje proti šolskemu hodniku, zbornici in ravnateljevi pisarni?


Preberite še


Najbolj brano