Imenovali naj bi v.d. ravnatelja

Čeprav je svet zavoda OŠ Dante Alighieri na torkovi seji razrešil dolgoletno ravnateljico Simono Angelini, bo ta formalno še ravnateljica, dokler ne dobi sklepa o razrešitvi. Ker pa je od začetka šolskega leta v bolniškem staležu, šolo in vrtec L'aquilone vodi svetovalna delavka Cristina Valentič Kostić.

Simona Angelini je bila na čelu šole  dva mandata in pol, skoraj 13 
let torej. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Simona Angelini je bila na čelu šole dva mandata in pol, skoraj 13 let torej. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Simona Angelini je namreč Cristino Valentič Kostić 2. septembra pooblastila, da jo nadomešča. Informacijo nam je danes sama potrdila. “Šola in vrtec nemoteno delujeta, učitelji in vzgojitelji se dobro zavedajo svojih obveznosti, sklep sveta zavoda na njihovo pedagoško delo ne vpliva,” je zagotovila Valentič Kostićeva. Dodala je še, da vsi vedo, da imata šola in vrtec - v novem šolskem letu ju obiskuje 179 učencev oziroma 133 otrok - odgovorno osebo kljub ravnateljičini odsotnosti. To je ona sama, bdi tudi nad približno 70 zaposlenimi, ki si po njenih besedah želijo predvsem, da bi delali v mirnem vzdušju.

V petek naj bi imenovali v. d. ravnatelja

Šolo in vrtec bo vodila še vsaj do petka, ko bo imel svet zavoda novo sejo, na kateri naj bi imenoval v.d. ravnatelja. “Imenovati ga moramo v osmih dneh,” utemeljuje predsednica sveta zavoda Evelin Kolarec Radovac. Lahko ga izbirajo iz vrst pedagoških delavcev, zaposlenih na šoli, obvestili so jih že, da se lahko sami javijo, to lahko naredi tudi Valentič Kostićeva. “Jutri nameravamo s kandidati že opraviti pogovor in sprejeti odločitev, kdo bi bil najprimernejši,” napoveduje Kolarec Radovčeva. Funkcijo bi lahko opravljal največ eno leto, vendar si v svetu zavoda želijo, da bi čim prej objavili javni razpis za izbor novega ravnatelja.

Glasovanje o razrešitvi je bilo tajno

Ravnatelja imenuje in razrešuje svet javnega zavoda. Za razrešitev Angelinijeve se je na tajnem glasovanju izreklo šest od enajstih članov, nihče ni bil proti. Poleg predsednice Kolarec Radovčeve, ki, tako kot Matej Bonin, predstavlja starše učencev, so v tem organu še: predstavnica staršev vrtčevskih otrok Kim Jakopič, zaposleni Daiana Pugliese, Carmen Svettini Krumenaker, Pia Ernestini, Silvia Dapiran in Emilio Bevitori ter trije predstavniki ustanoviteljev šole - Robija Štuleta je imenovala občina, Egidia Krajcarja in Sebastjana Morata italijanska samoupravna narodna skupnost (z Moratom so pred kratkim zamenjali Teuro Raschini).

Angelinijeva na funkciji vsaj do konca meseca?

Angelinijeva, ki ji očitajo nepotizem, zlorabo položaja in tudi šikaniranje, bo formalno ravnateljica, dokler ne dobi sklepa o razrešitvi. Po Zakonu o splošnem upravnem postopku ga mora prevzeti v 15 dneh, a tudi če ga ne, se s pretekom roka šteje, da je vročitev opravljena.

Bo sklep izpodbijala na delovnem sodišču? Vprašanje ostaja brez odgovora. Na naše klice se danes ni odzvala, njena donedavna odvetnica Nataša Pirc Musar pa nam je povedala, da je ne zastopa več.


Komentar novinarja

Mirjana Cerin

Ugotavljanje mobinga na šoli

Zelo zgovorne so besede Cristine Valentič Kostić, zdajšnje vodje izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom, da si zaposleni želijo predvsem, da bi delali v mirnem vzdušju. In nihče ji ne more oporekati, saj je poučevanje sodobnih otrok in najstnikov že samo po sebi dovolj stresno. Pa vendar - če odštejemo nabrite kratkohlačnike in njihove preveč zaščitniške starše - kdo je v največji meri kalil njihov mir? So bili to nekateri člani sveta zavoda, ki so si od začetka leta prizadevali ...

Preberi več

Najbolj brano