Sežanska kitaristka navdušila na Švedskem

Na mednarodnem kitarskem festivalu v Uppsali na Švedskem, kjer so se nedavno pomerili izbrani mladi kitaristi, je zmaga šla v roke 20-letne Sežanke Maje Kralj.

Maja Kralj med nastopom na tekmovanju v Uppsali Foto: Bob Rose
Maja Kralj med nastopom na tekmovanju v Uppsali Foto: Bob Rose

SEŽANA, UPPSALA > Mlada študentka Akademije za glasbo v Ljubljani in članica Društva Kitarza Maja Kralj se je mednarodnega tekmovanja v švedskem mestu Uppsala udeležila kot štipendistka organizacije EuroStrings (European Guitar Festival Collaborative). Gre za evropsko platformo na področju klasične kitare, ki združuje 17 festivalov klasične kitare, organizira mednarodna tekmovanja ter omogoča nadaljnje izobraževanje in strokovni razvoj mladih kitaristov.

20-letna Sežanka se je poleti - podobno kot še 26 mladih kitaristov iz 19 evropskih držav - prijavila na tekmovanje, tako da je poslala 10-minutni posnetek svojega igranja. Uvrstila se je med šest finalistov, ki so se minulo soboto pomerili na tekmovanju v Uppsali, in - prepričljivo zmagala.

“Ta zmaga mi pomeni ogromno, saj mi odpira vrata za prihodnost,” je svojega doslej najpomembnejšega dosežka vesela nadarjena kitaristka. Veliko ljubezen do kitare goji že od malega. S sedmimi leti se je vpisala na glasbeno šolo, kjer je s profesorico Natašo Črnugelj zabeležila kar nekaj uspešnih nastopov in tekmovalnih uspehov. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorju Antonu Črnuglju, trenutno pa obiskuje drugi letnik Akademije za glasbo v Ljubljani, kjer svoje kitarske veščine pili pri profesorju Andreju Grafenauerju.

Za seboj ima že vrsto priznanj in nagrad z domačih in tujih tekmovanj, med drugim se ponaša z zlatim priznanjem z Dnevov kitare v Krškem, drugo in prvo nagrado z zagrebškega kitarskega festivala ter z drugo nagrado in zlatim priznanjem na državnem tekmovanju Temsig 2017, kjer je nastopila v duu s Tinetom Črnugljem.

Sobotna zmaga v Uppsali ji je prinesla naziv “EuroStrings artist”, s tem pa tudi udeležbo na raznih festivalih ter uvrstitev v finalno tekmovanje vseh EuroStrings artistov, ki bo konec leta.

Kam vse jo bo še popeljala glasbena pot, bo pokazal čas. Maja upa in pričakuje, da bo lahko čim več koncertirala in delila glasbo z ljudmi. “V prihodnosti pa razmišljam o poklicu učiteljice kitare, saj me to zelo veseli,” nam je še zaupala.


Najbolj brano