Proti nasilju in nestrpnosti

“Ankete med šolarji so pokazale, da je pri nas nasilja, rasizma in diskriminacije na športnih igriščih in ob njih manj kot v sosednjih državah. To ne pomeni, da o teh pojavih ni treba spregovoriti in se boriti proti njim,” pravi direktor Športnega zavoda Ajdovščina Uroš Pintar o projektu Youth Sports Fair Chance, v katerem so se Ajdovci povezali s partnerji iz šestih držav.

Zavod za šport Ajdovščina je  s partnerji v projektu proti nasilju, 
rasizmu, nestrpnosti in diskriminaciji na športnih igriščih. Foto: Alenka Tratnik
Zavod za šport Ajdovščina je s partnerji v projektu proti nasilju, rasizmu, nestrpnosti in diskriminaciji na športnih igriščih. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Zavod za šport Ajdovščina se je letos skupaj s partnerji iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Bolgarije in Italije v okviru programa Erasmus+šport pridružil mednarodno uveljavljenemu projektu Youth Sports Fair Chance, ki postavlja v ospredje boj proti nasilju, rasizmu, diskriminaciji in nestrpnosti na športnih igriščih in ob njih. Njegovo sporočilo širijo številni športni zvezdniki, tudi Luka Modrić in Jose Mourinho, v Sloveniji pa je njegov ambasador predsednik države Borut Pahor.

Krepiti športne vrednote

“Cilj je prepoznati in razvijati najboljše prakse, s katerimi se bomo učinkovito borili proti nasilju, rasizmu in diskriminaciji v športu. Projekt promovira športne vrednote, s tem namenom bomo s partnerji razvijali in implementirali ukrepe za reševanje teh pojavov. Vzpostaviti želimo mrežo strokovnjakov in organizacij za preprečevanje nasilja v športu, izobraževali bomo učitelje na osnovnih šolah, ozaveščali in krepili športne institucije in športni kader na lokalni ravni,” je še povedal direktor ajdovskega športnega zavoda Uroš Pintar.

Pri aktivnostih projekta dajejo poudarek praktičnim izkušnjam na terenu. V ta namen so se partnerji v lokalnih okoljih povezali z osnovnimi šolami. Športni zavod Ajdovščina je k sodelovanju povabil deset osnovnih šol iz Vipavske doline, Cerknice, Rakeka in iz Dutovelj. Kot so pokazali rezultati anket, mladi tu, za razliko od vrstnikov v ostalih državah partnericah, opažajo manj pojavov nasilja, rasizma, nestrpnosti in diskriminacije na športnih igriščih in ob njih.

Razvijati medkulturni dialog

“Res pa je, da se o tem tudi manj govori. O teh pojavih pa je treba govoriti in ozaveščati mlade, športne delavce in starše ter ob vse večjem priseljevanju iz drugih okolij razvijati medkulturni dialog,” je še povedal Pintar.

V ta namen bodo na osnovnih šolah na Ajdovskem v začetku prihodnjega leta pripravili delavnice, v katerih bodo mlade seznanili s pojmi kot so diskriminacija, rasizem in rasna nestrpnost. “Mladi bodo na to temo ustvarjali likovna dela, avtorji najboljših izdelkov s posamezne šole in njihovi mentorji pa se bodo poleti udeležili Iger mladih v Splitu,” je povedal strokovni sodelavec zavoda in sekretar Športne zveze Ajdovščina Primož Sulič.

Projekt, ki je vreden 365.000 evrov, se bo zaključil konec prihodnjega leta.


Najbolj brano