Letos nasilja v družini več kot lani

Pred dnevi so se na novogoriški policijski upravi na posvetu s policisti sestali strokovni sodelavci CSD severne Primorske. Janko Mencinger je predstavil letošnjo varnostno problematiko na področju preprečevanja nasilja v družini. Policisti ugotavljajo, da je bilo letos več prijav zaradi nasilja v družini kot v enakem obdobju lani.

 Janko  Mencinger (desno) in Andrej  Ferlinc (levo) sta se pred dnevi 
na posvetu srečala z devetimi uslužbenci CSD iz ajdovske, idrijske, 
tolminske in novogoriške enote. Foto: PU Nova Gorica
Janko Mencinger (desno) in Andrej Ferlinc (levo) sta se pred dnevi na posvetu srečala z devetimi uslužbenci CSD iz ajdovske, idrijske, tolminske in novogoriške enote. Foto: PU Nova Gorica

NOVA GORICA > Delovni posvet je vodil Janko Mencinger, vodja oddelka za splošne policijske naloge v sektorju uniformirane policije, sestanka se je udeležil tudi Andrej Ferlinc, vodja operativno-komunikacijskega centra novogoriške policijske uprave. Med devetimi uslužbenci CSD iz ajdovske, idrijske, tolminske in novogoriške enote, ki izvajajo naloge na tem področju dela, pa je bila tudi Majda Pušnar, regijska koordinatorka za preprečevanja nasilja v družini na CSD severna Primorska. Janko Mencinger je predstavil letošnjo varnostno problematiko na področju preprečevanja nasilja v družini na Goriškem, saj se pri obravnavi teh kaznivih dejanj policisti povezujejo z novogoriškim tožilstvom in CSD. “Sodelovanje s CSD v obliki večdisciplinarnih strokovnih skupin in regijsko koordinatorko za preprečevanje nasilja v družini je bilo doslej konstruktivno in zelo dobro,” je poudaril Mencinger. V okviru posveta so spregovorili tudi o drugi zakonodaji, ki ureja to področje.

Predstavnice CSD so predstavile posamezne obravnavane primere na tem območju in zatrdile, da je uspešnost reševanja tovrstne problematike mogoče zagotoviti le s celovitim in skupinskim pristopom policistov ter drugih državnih in nevladnih organizacij.

Tri nasilneže so priprli

Na novogoriški policijski upravi ugotavljajo, da je bilo letos več prijav zaradi nasilja v družini kot v enakem obdobju lani, saj so obravnavali skupno 86 primerov, lani pa 84. Obravnavali so 33 primerov nasilja v družini (lani 37), 33 kaznivih dejanj grožnje (lani 30) in 14 kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja (lani šest). Policisti so v tem obdobju izrekli 20 ukrepov prepovedi približevanja določeni osebi, da bi žrtvi zagotovili varnost in preprečili nadaljnje nasilje. V štirih primerih so osumljence nasilja v družini pridržali, v treh primerih pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Posvet so sklenili s poudarkom pomena nadaljevanja že ustaljenega zelo dobrega sodelovanja med obema ustanovama. Glede na dosedanje pozitivne odzive udeležencev tovrstnih delovnih razgovorov bo novogoriška policijska uprava s podobnimi srečanji nadaljevala tudi v prihodnje. Naslednji delovni razgovor bo predvidoma marca prihodnje leto v organizaciji CSD severne Primorske.


Najbolj brano