Bogat izplen na morju in kopnem

Številni slovenski jadralci so si včeraj navdušeno izmenjevali vtise z 51. Barkolane, si pošiljali čestitke in podrobneje analizirali uvrstitve. Sodeč po rezultatih imamo mojstrov brezvetrja kar precej, sloves največje regate na svetu pa so spretno unovčili tudi slovenski ponudniki navtičnih in turističnih storitev.

Za najem spremljevalnih čolnov (ti obkrožajo zmagovalko Way of 
Life)  je tudi potrebno odšteti kar zajeten kupček denarja.
Za najem spremljevalnih čolnov (ti obkrožajo zmagovalko Way of Life) je tudi potrebno odšteti kar zajeten kupček denarja. 

TRST > Na rezultatski razpredelnici 51. Barkolane je 1069 jadrnic, od tega približno 50 slovenskih. Malo, a ti ki se v brezupni bonaci niso predali, bodo za vztrajnost bogato poplačani. Kar sedem jih bo namreč na slavnostni podelitvi prejelo nagrado. Največjo Gašper Vinčec z Way of Life, ki bo poleg pokala za skupno zmago prejel tudi priznanje za prvo mesto v kategoriji super maxi. V konkurenci maxi jadrnic si bosta na zmagovalnem odru segla v roko krmar drugouvščene Adriatic Europe Dušan Puh in nekoliko počasnejši Andrea Nevierov s Cleansport One. Med najboljšimi so bili Slovenci tudi v kategoriji 1, kjer je Scorpio 44 Izolana Iztoka Krumpaka zasedel prvo mesto, Riedl Aerospace Uroša Žvana pa tretje. V kategoriji 7. je šla zmaga v roke Gorazda Frasa z Luciferjem, med J70 pa Janez Mrak še čaka na dostojnega nasprotnika, saj je bil z Blue Diamond kar 150 mest pred najbližjim zasledovalcem.

Slovenski izkupiček na morju je torej zadovoljiv, kaj pa na kopnem? V agenciji Cleansport, ki upravlja z največjo floto tekmovalnih jadrnic v slovenski Istri, so šli najemi za med. “Povpraševanje se začne maja in običajno imamo do konca junija vseh 17 jadrnic že oddanih. Za naslednje leto imamo že zdaj rezervirana oba 18-metrska regatnika,” nam je povedal direktor Jure Orel in pojasnil tarife. “Pri regatnih jadrnicah stane najem za Barkolano šestkrat toliko, kot je običajna cena, za večje jadrnice pa tudi desetkrat več. Cene se vrtijo od 1500 evrov za manjše regatnike do 20.000 za večje,” smo izvedeli. Drugače je pri potovalnih plovilih, kjer znaša najem 20-odstotkov več od običajne tarife, s tem da je treba jadrnice najeti za ves teden. “Vsako leto oddamo vseh 20 jadrnic. Petina gostov se za najem dogovori eno leto vnaprej. Na dan, ko odjadrajo Barkolano, že rezervirajo za naslednje leto. Izjema je bila le predprejšnja sezona. Dan po 49. Barkolani smo imeli rezerviranih kar 60-odstotkov flote,” se evforije pred 50. Barkolano spomni direktor podjetja Inter Mares iz Portoroža Peter Prelovšek.

20.000

evrov stane najem večje regatne jadrnice za Barkolano

Povpraševanje narašča tudi za spremljanje Barkolane na morju. Na ladji Laho so v nedeljo gostovali člani Lions kluba iz Devina. “Na ogled regate smo peljali 68 oseb. Cena peturnega aranžmaja je znašala 40 do 45 evrov na osebo, vključno s kosilom. Cen za Barkolano ne navijamo v nebo, tako kot jih ne za poroke in druge posebne priložnosti, ker obiranje ni naša poslovna strategija,” je povedal direktor podjetja Adriatic Safari Viko Kveder, čigar konkurenca je za podobne storitve onkraj meje zaračunala 119 evrov. Še več je bilo v Trstu potrebno odšteti za mesto na gumenjaku, kar 290 evrov, medtem ko je bilo na ekskurzijo z gumijastim čolnom s slovenske strani možno odpotovati že za 89 evrov.

Toplo in mirno morje je bilo kot naročeno tudi za ljubitelje vodnih skuterjev, ki so se iz Portoroža skupinsko odpeljali do Trsta, a kot so nam povedali v Ski&Sea Portorož, o trženju podobnih izletov za zdaj še ne razmišljajo.

290

evrov je bilo treba odšteti za najem gumenjaka v Trstu

89

evrov je stal najem na slovenski strani


Najbolj brano