Avstrijci nad trdnjavo

Avstrijci prihajajo. Severni sosedi, ki bodo jutri poskušali osvojiti trdnjavo Stožice, so svojevrstni preporod doživeli prav po junijski medsebojni tekmi in celovški zmagi z 1:0 nad Slovenijo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Slab začetek, dober konec. Bo ta pregovor obveljal tudi za avstrijske nogometaše, ki so skupinski del kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP) odprli z dvema porazoma? Na Dunaju so za uvod morali priznati premoč Poljakom, nato so klonili še v Haifi proti Izraelcem. Po dveh marčevskih krogih skupine G so taborili na dnu lestvice z Latvijo. Pet mesecev in pet tekem kasneje je pogled na lestvico z zornega kota izbrancev Franca Fode precej bolj svetel. Le Poljaki so jim doma odščipnili dve točki, sicer pa so štirikrat zmagali.

Nazadnje so v četrtek sneli še izraelski skalp. Najboljši strelec dosedanjega dela kvalifikacij Eron Zahavi je v avstrijski prestolnici načel mrežo gostiteljev, ki pa so v nadaljevanju pokazali, da premorejo tudi brez načetega prvega zvezdnika Davida Alabe dovolj napadalne raznovrstnosti. Valentino Lazaro, ki po prestopu iz Salzburga čaka na svojo priložnost pri Interju, je Avstrijce vrnil v igro tik pred iztekom prvega polčasa. Branilec Marcel Hinteregger pa je spet dokazal, da je zelo nevaren tudi iz prekinitev in poskrbel za rezultatski zasuk. Domačo zmago je potrdil soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu Marcel Sabitzer.

Edini strelec na celovškem obračunu s Slovenijo Guido Burgstaller to pot ne bo ogrožal vrat Jana Oblaka, saj ga Foda ni uvrstil na reprezentančni seznam za oktobrsko akcijo. Kaže, da je zaradi poškodbe vprašljiv tudi podajalec pri zadetku na prvi tekmi Marko Arnautović. Avstrijski Ibrahimović, ki zdaj šteje zadetke in denar na Kitajskem, je z dvema goloma pred poldrugim letom v prijateljski tekmi napovedal klavrn zaključek takratnega slovenskega nogometnega poglavja pod taktirko Tomaža Kavčiča.

Slovenski nogometaši so na zadnjih dvobojih z Avstrijo le izjemoma ogrožali vrata tekmecev, tudi sicer pa z izjemo gostovanja pri nekonkurenčni Latviji v gosteh le stežka najdejo pot do gola tekmecev. Tega ni spremenila niti vrnitev Matjaža Keka. Na srečo pa se Slovenija jutri vrača na svoje dvorišče. Polne Stožice pa vlivajo dodatno moč.


Najbolj brano