Več kot 200 slovenskih jadrnic

V nedeljo bo Tržaški zaliv preplavilo morje jadrnic, med katerimi bo tudi vsaj 200 slovenskih. Številne bodo na največjo regato na svetu odrinile že dan prej iz Portoroža, od koder starta “reli” Go to Barcolana from Slovenia.

Mitja Galuz, prvi mož Jadralnega društva Barkovlje-Grljan - 
prireditelja Barkolane, Vasilij Žbogar in Kai Berthens Foto: Mitja Volcansek/STA
Mitja Galuz, prvi mož Jadralnega društva Barkovlje-Grljan - prireditelja Barkolane, Vasilij Žbogar in Kai Berthens Foto: Mitja Volcansek/STA

PORTOROŽ, TRST > Zanimivo regato in nov slovenski prispevek k Jesenskemu pokalu prireja Tržaški pomorski klub Sirena v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije, Jadralnim društvom Barkovlje-Grljan, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji in slovenskim generalnim konzulatom v Trstu.

Tekmovanje, ki se je začelo leta 2014 s štirimi jadrnicami, je lani dobilo novega pokrovitelja, Kempinski Palace Portorož, na dogodku pa je sodelovalo rekordnih 62 jadrnic. Peto izvedbo je dobila Tutta Trieste 2 krmarja Miloša Radonjića, drugi je v tržaški pristan prijadral Dušan Puh z Adriaticom Europo, tretje mesto je zasedel Jure Orel s 60-čeveljsko Cleansport One.

Letošnja izvedba ne bo bistveno drugačna, prestavljen je le čas starta z 11. na 10. uro. Poleg tega bodo morale vse ekipe na Debelem rtiču obpluti oznako, ki bo v primeru šibkega vetra služila tudi kot cilj. Organizatorji zaradi ugodne vremenske napovedi pričakujejo več kot 70 jadrnic, za katere ne bo prijavnine, bodo pa vse posadke deležne uporabnih nagrad.

Ambasador prireditve ostaja dobitnik treh olimpijskih kolajn in dvakratni evropski prvak Vasilij Žbogar. “Go to Barcolana je dejanski uvod in pravšnje ogrevanje pred nedeljo, ko lahko jadralci še zadnjič preizkusijo manevre. Veseli me, da nanjo pride vsako leto več jadrnic in več ljubiteljev jadranja, ki kljub starostnim razlikam združijo moči in skupaj uživajo na morju. Kot veste, je na prvi izvedbi Barkolane tekmovalo zgolj 60 jadrnic, zato upam, da bo tudi Go to Barcolana from Slovenia postala tako atraktivna in bo morda nekega dne celo prerasla pravo Barkolano,” je na pol v šali dejal Žbogar, ki bo potek dogodka spremljal na spremljevalni barki. Kai Behrens, generalni direktor hotela Kempinski Palace Portorož, pokrovitelja preizkušnje, ob tem poudarja, da je regata Go to Barcolana del vlaganja skupine v turistično destinacijo Portorož&Piran. Na podelitveni slovesnosti v dvorani Salone degli Incanti (nekdanja tržaška ribarnica) bo tudi najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze.


Najbolj brano