Slovenki povabili v žensko posadko

Na 51. Barkolano je bilo do včeraj prijavljenih že več kot 1600 jadrnic, od tega pet mega jaht, šest super maksijev in 22 maxijev. Po besedah organizatorja število narašča z enakim ritmom kot lani, ali bodo dosegli zgornjo mejo 2700 plovil, pa bo odvisno predvsem od vremenske napovedi.

Ženska posadka, sestavljena za Barkolano, je včeraj opravila prvi skupni trening. Foto: Graziella Miletti
Ženska posadka, sestavljena za Barkolano, je včeraj opravila prvi skupni trening. Foto: Graziella Miletti

TRST > S potekom vpisov so v jadralnem društvu Barkovlje Grljan zadovoljni, čeprav letos ne lovijo rekordne udeležbe. Primaren cilj jim je zagotoviti varno regato na morju, kakovostno ponudbo na kopnem in odgovoren odnos do okolja. Edini mejnik, ki ga letos želijo izboljšati, je čas lanske zmagovalke Spirit of Portopiccolo z revolucionarno jadrnico 69F. Gre za 6,9 metra dolg karbonski monotip italijanske izdelave, ki ga nad morsko gladino povzdignejo podvodna krila. Z njim se na 13 navtičnih milj dolgi progi Barkolane te dni merijo člani različnih jadralnih klubov, najhitrešji pa bodo razglašeni za kralja in kraljico hitrosti. Izzivu, imenovanem David proti Goljatu, se ni mogel upreti niti olimpijski prvak iz Ria 2016 Santiago Raul Lange.

57-letni Argentinec je na zadnjih olimpijskih igrah pritegnil svetovno pozornost kot najstarejši jadralec, še bolj pa je športno javnost navdušila njegova življenjska zgodba. Jeseni 2015 je namreč zaradi raka ostal brez levega pljučnega krila, slabih devet mesecev kasneje pa je s Cecilio Carranzo Saroli v razredu nacra 17 slavil zlato olimpijsko kolajno. Za šestkratnega olimpijca iz Argentine, ki bo prihodnje leto v Tokiu branil naslov, tokratni obisk v Trstu ni bil prvi. Tod se je namreč mudil že pred štiridesetimi leti, ko je kot študent navtične arhitekture v Trstu treniral in tekmoval z jadrnico razreda evropa. Odtlej je osvojil dva olimpijska brona v katamaranu tornado, tri naslove svetovnega prvaka v razredu snipe, dvakrat je objadral zemeljsko oblo z regato Volvo Ocean Race, dvakrat sodeloval na Pokalu Amerike in bil 2016 po zlatem odličju v Riu izbran še za najboljšega jadralca leta na svetu.

Izkusil je torej vse radosti jadralnega športa, razen največje regate na svetu, ki ji zaradi obveznosti v domovini tudi tokrat ne bo mogel prisostvovati. “Videl sem veliko fotografij, a žal se regate nikoli nisem utegnil udeležiti. V Južni Ameriki je v tem obdobju tekmovalna sezona v polnem razmahu, koledar imam polno zaseden, ampak slej kot prej mi bo gotovo uspelo zajadrati tudi tu,” je na druženju z jadralskim podmladkom v Trstu dejal Lange, ki med postankom pri sosedih ni ostal prikovan na kopno. V ponedeljek zgodaj zjutraj se je z dvema članoma posadke vkrcal na leteči 69F in na trasi Barkolane tudi sam poskusil prekositi čas lanske zmagovalke 57 minut in 4 sekunde. Na poti od Barkovelj proti Miljam mu je dobro kazalo, polovico prve stranice je preletel s hitrostjo 25 vozlov v zgolj štirih minutah, a ko je zaliv obsijalo sonce, je burja izgubila inercijo in Langejev poskus je splaval po vodi.

Kot kaže, bo vetra bolj malo tudi v nedeljo, kar bo voda na mlin zlasti za žensko posadko na 90-čeveljskem Ramblerju (nekdanjem Alfa Romeu), priložnostno preimenovanem v Golfo di Trieste. Glavno vlogo na krovu bo imela domačinka Francesca Clapcich, nekdanja svetovna prvakinja v olimpijskem dvosedu 49erFX, krmilo bo po taktičnih napotkih Giulie Conti vrtela olimpijka in dvakratna jadralka leta Sally Barkow. V posadko so povabili tudi prvi dami slovenskega jadranja Tino Mrak in Veroniko Macarol. Ekipa naj bi predvidoma štela 22 jadralk iz sedmih držav s treh celin. Skupaj imajo osem svetovnih naslovov, osem evropskih medalj, sedem udeležb na Volvo Ocean Raceu in šest trofej v jadralskem dvobojevanju.


Najbolj brano