Presežena vsa pričakovanja

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret je na včerajšnji novinarski konferenci ocenil, da je moško evropsko prvenstvo v Ljubljani prineslo nekaj sto tisoč evrov dobička in zagotovilo podlago za dolgoročno kakovostno delo z državnimi reprezentancami.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je z 
zadovoljstvom govoril o učinkih evropskega prvenstva. Foto: STA
Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je z zadovoljstvom govoril o učinkih evropskega prvenstva. Foto: STA

Evropsko prvenstvo v Stožicah je bilo velik projekt. Začetna ocena prihodka (1.250.000 evrov) in dobička (100.000 evrov) bo gotovo presežena, trud pa je že poplačan s srebrnim odličjem naših fantov. Predsednik OZS Metod Ropret je glavne učinke prvenstva strnil takole: “Prvenstvo je preseglo vsa pričakovanja. Začeli smo z izhodiščem, da reprezentanca na tekmo pred prvenstvom ni privabila več kot 3000 ljudi, nato pa smo kmalu napolnili Stožice. Na koncu smo prodali več kot 70.000 vstopnic namesto pričakovanih 50.000. Ocenjujem, da smo dosegli spodoben finančni rezultat, na končne izračune pa bo treba še počakati. Ob porazu Francije v polfinalu in naši uvrstitvi v finale v Pariz smo s prihodom skoraj pet tisoč Slovencev v dvorano Bercy finančno precej pomagali tudi organizatorjem tekem za odličja v Parizu.”

Na OZS bodo z evropskim prvenstvom prislužen denar uporabili za razvoj vseh reprezentančnih selekcij. O razvoju odbojke v naslednjih letih Ropret razmišlja takole: “Učinek, ki ga je imelo evropsko prvenstvo, nam prinaša dolgoročno stabilnost in možnost nadgradnje razvoja odbojke kot panoge pri nas. Ne bo nam treba več razmišljati, ali zmoremo zagotoviti dobre razmere za tekmovanje vsem reprezentančnim selekcijam. Naše reprezentance se bodo z dobrimi strokovnimi štabi lahko še naprej enakovredno kosale z močnejšimi in bogatejšimi.”

Metod Ropret

predsednik OZS

“Prvenstvo je preseglo vsa pričakovanja. Začeli smo z izhodiščem, da reprezentanca na tekmo pred prvenstvom ni privabila več kot 3000 ljudi, nato pa smo kmalu napolnili Stožice. Na koncu smo prodali več kot 70.000 vstopnic namesto pričakovanih 50.000.”

Srebrni članski selektor Alberto Giuliani ima sicer še enoletno pogodbo, prvi pogovori po prvenstvu - z njim in z reprezentanti - pa so pokazali, da nihče - niti v strokovnem štabu niti med igralci - letos in v naslednjem letu ne namerava zaključiti sodelovanja. Vsi si želijo uspešnega tekmovanja v olimpijskih kvalifikacijah in v svetovni ligi narodov.

Prvi mož zveze (uspešno jo vodi že sedmo leto) se zaveda tudi pomembnosti krepitve medijske prepoznavnosti klubske odbojke: “Verjamem, da nam bo po EP tudi na medijskem področju malo laže. Kot zveza tuhtamo, ali zmoremo pokriti stroške televizijskega prenašanja domačih lig in pokala, brez česar danes v sodobni klubski odbojki ne gre. Pogovarjali se bomo z medijskimi hišami ter iskali ravnotežje med financiranjem programov in medijske prisotnosti. Razmišljamo tudi o organizaciji evropskega prvenstva za ženske, a je pri tem smiselno počakati še štiri do šest let, da sedaj še mlade nosilke igre dozorijo in da z njimi stik ulovi zelo obetavna reprezentanca do 16 let.”


Najbolj brano