Na nedeljski Barkolani pričakujejo več kot 2000 jadrnic

Trst in Tržaški zaliv sta že v znamenju nedeljske 51. Barkolane. Do sinoči je bilo prijavljenih približno 1400 jadrnic, v nedeljo pa pričakujejo približno 2300 plovil.

Barkolanina razglednica, ki se ponavlja vsako drugo oktobrsko  
nedeljo.
Barkolanina razglednica, ki se ponavlja vsako drugo oktobrsko nedeljo. 

TRST > Po lanski izvedbi, na kateri je skupaj startalo 2689 jadrnic iz več kot 20 držav, podiranje rekordov letos ni v ospredju. Zaradi varnostnih razlogov so prireditelji iz Jadralnega društva Barkovlje in Grljan število udeležencev omejili na največ 2600.

Na množični regati po tradiciji skupaj tekmujejo tako rekreativni jadralci kot izkušeni pomorščaki, med udeleženkami pa pričakujejo tudi deset najhitrejših tekmovalnih jadrnic elitnega razreda maksi, super maksi in mega yacht, ki se bodo spopadle za skupno zmago. Med temi bodo predvidoma na startu tudi Wild Thing, Tempus fugit, Portopiccolo, 90 čevljev dolga Change the Wind in Morning Glory.

Lanski zmagovalec jubilejne 50. izvedbe uradno najmnožičnejše regate na svetu je bila italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo bratov Gabrieleja in Furia Benussija, tudi s Slovencem Iztokom Knafelcem na krovu. Druga je bila posadka Ottica Inn Tempus Fugit z Mitjo Kosmino, tretja pa jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca. Z lanskoletnimi 2689 jadrnicami je Barkolana uradno postala regata z najštevilnejšim skupinskim startom na svetu.

Ob 300 spremljevalnih dogodkih in napovedanem lepem vremenu organizatorji pričakujejo podobno število obiskovalcev kot lani, ko je Trst ob zlatem jubileju regate obiskalo več kot 300.000 ljudi.

Med številnimi spremljevalnimi prireditvami v enajstdnevnem prazniku je tudi sobotna regata slovenskih jadrnic iz Portoroža do Trsta. Prireditelji pravijo, da ne gre le za tekmo ampak most, ki povezuje nasprotni strani istega zaliva. Predvidoma bo tekmovalna regata zbrala približno 70 jadrnic, po ocenah pa na Barkolani zadnja leta sodeluje približno 200 slovenskih jadrnic.

Slovenija je doslej na Barkolani vpisala pet samostojnih zmag: leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagovala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal tedaj prejela v trajno last. Leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina. Rekord s časom 56 minut in 13 sekund je v lasti Esimita Europe 2, edine jadrnice v zgodovini, ki je med letoma 2010 in 2014 na Barkolani zmagala petkrat zapored. Rekord je postavila ob prvem zmagoslavju na regatnem polju v dolžini 16,8 navtične milje. Povprečna hitrost vetra je bila 15 vozlov.


Najbolj brano