V galerijo kar med sprehodom

Če nekateri le poredko zavijejo v katero od galerij, zdaj ne bodo imeli več izgovorov - obiskali jo bodo lahko dobesedno mimogrede. Priljubljena promenada med Piranom in Portorožem je doslej privabljala sprehajalce predvsem z razgledom na morje, zdaj pa ponuja še dodatno zanimivost: razstavo fotografij na prostem, ki je našla dom pod bernardinskimi oboki.

Ubald Trnkoczy je prispeval idejno zasnovo,    Irena Dolinšek pa je 
povezovala prireditev. Foto: Sonja Ribolica
Ubald Trnkoczy je prispeval idejno zasnovo, Irena Dolinšek pa je povezovala prireditev. Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Galerijo Arkade Bernardin z razstavo fotografij Sprehod in pogled v času so odprli v soboto in s prireditvijo, ki je vključevala niz nastopov različnih društev, tudi obeležili dneve evropske kulturne dediščine.

Sodelovalo jih je 70

Pobudnik in avtor idejne zasnove razstave je Ubald Trnkoczy, znani fotograf, seveda tudi avtor posnetkov, ki poslej izpod obokov pritegujejo poglede sprehajalcev. “Razstava je plod skupne želje narediti nekaj lepega, pokazati, da imamo marsikaj pokazati,” je povedal fotograf. “Pri pripravi je sodelovalo približno 70 ljudi, mnogi so za to porabili svoj dopust, veliko je bilo tudi prostovoljcev. Zakaj? Odgovor je tu pred vami,” je Trnkoczy pokazal na fotografije velikega formata pod oboki.

Na njih so upodobljeni prizori iz preteklosti, iz življenja istrskega zaledja: Šavrinke, ki so nosile pridelke v mesto, perice ob vodnjaku, moški, ki so se zatopili v igranje more, obiranje oljk in delo v torklah, ulov ribičev, gojenje artičok, obiranje ruja, ki so ga včasih uporabljali za barvanje tkanin ...

Vrnitev v zgodovino

Člani društev, ki so upodabljali značilne like na fotografijah, so prišli na odprtje razstave v kostumih in vsak je sedel pod “svoj” obok. Na prireditvi je sodelovala vrsta društev, ki si prizadevajo ohranjati bogato kulturno dediščino: društvo Anbot z neutrudno Natalijo Planinc, Folklorno društvo Val s prikazom Malih štorij naše dediščine in plesi, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Solinarska družina, skupina iz Tartinijevega časa, ki je tudi plesala menuet, in društvo Rosa Klementina, ki v razkošnih oblačilih obuja manire bogatih turistov izpred 100 let. Prireditev in razstavo na prostem je pohvalila tudi Nataša Gorenc, nacionalna koordinatorka za dneve evropske kulturne dediščine: “Vsak dogodek, ki ga pripravi društvo Anbot, je pravzaprav praznik kulturne dediščine.”

Odprtje galerije, ki so jo omogočili Občina Piran, Hoteli Bernardin, Turistično združenje Portorož, Okolje Piran, je pritegnilo tako mimoidoče sprehajalce kakor domačine iz piranske občine, ki so na fotografijah prepoznavali sokrajane. Prireditev je režiral Ivan Loboda, mladi Pirančan, ki je študiral režijo v Londonu.


Najbolj brano