Smo, kar smo - najbolje goli

Na odru sežanskega Kosovelovega doma bo drevi ob 20. uri zaživel gledališki prvenec Barbare Volčič, v katerem si glavni vlogi delita igralka Maja Blagovič in glasbenica Tinkara Kovač, vlogo režiserja pa je prevzel prvak SSG Trst in nedavni prejemnik nagrade za življenjsko delo Marija Vera, igralec Vladimir Jurc.

V predstavi Gola igrata Tinkara Kovač in Maja Blagovič. Foto: Tjaša Brajdih
V predstavi Gola igrata Tinkara Kovač in Maja Blagovič. Foto: Tjaša Brajdih

SEŽANA > Predstava Gola, ki je kakor uspešnica Buh pomagej Franka Korošca in Žana Papiča nastala v produkciji zavoda Smejmo se in koprodukciji Kosovelovega doma, v osrčje postavlja dva na videz različna ženska lika.

Na eni strani je Greta (Maja Blagovič), ki se odpravlja na zmenek, a med izbiro oblačil in vsega drugega, kar sodi k pripravam na tovrstne dogodke, odkrije, da so leta terjala davek. “Sooča se z dejstvom, da se je njeno telo postaralo, spomini jo odnesejo v čas mladostnega hrepenenja in premislek o zmotnih pričakovanjih, pri pripravah pa jo ovirajo še vsi, ki jim je bila vedno na voljo in bi jo potrebovali prav ta večer,” so zapisali o Greti.

Na drugi strani je glasbenica, pevka Tinkara Kovač, ki se je v vlogi igralke nedavno preizkusila v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je odigrala mamo v predstavi Kdo je sešil Vidku srajčico, in bo v kratkem zaigrala tudi v premieri koprskega gledališča, uprizoritvi Župančičevih Mehurčkov.

Podobno kakor Greta tudi glasbenica pred pomembnim koncertom nima miru. Njuni življenjski zgodbi in položaja sta precej drugačna, a odzivi na vse, kar se jima dogaja, so domala enaki: “Čeprav živita v popolnoma drugačnih svetovih, spletata nekakšen duet enakih reakcij do končnega spoznanja, da bosta le 'goli' to, kar zares sta.”

Avtorica besedila Barbara Volčič je bila novinarka in urednica, najprej slovenskega programa na koprski televiziji, kasneje izobraževalnega programa na nacionalni televiziji. Med drugim so si jo gledalci lahko zapomnili kot voditeljico avtorskih oddaj, kakršna je bila Besede, v kateri je na poučno zabaven način gledalcem približevala etimologijo slovenskih besed, ali po pogovorni oddaji Odstiranja, v kateri je z gosti v studiu obravnavala moralno-etična vprašanja spregledanih tem ali tabujev. Potem ko se je poslovila od novinarskega dela, se je vrnila na televizijo, tokrat kot del scenaristične ekipe ene najuspešnejših slovenskih nadaljevank Ena žlahtna štorija, v kateri je med drugim nastopala tudi Maja Blagovič, pojavil pa se je tudi Vladimir Jurc.

Igralska in življenjska sopotnika sta ničkolikokrat igrala skupaj na odru tržaškega gledališča, a eden najbolj cenjenih, tudi markantnih slovenskih igralcev Jurc, ki bo ta mesec nastopil tudi v novi postavitvi znamenite Goldonijeve Krčmarice Mirandoline v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču, je na sežanskem odru imel vlogo režiserja.

Predstavo Gola bodo že v ponedeljek ponovili na odru ljubljanskega Siti teatra.


Najbolj brano