Kmalu bo jasno, koliko ograja oslabi burjo

Vipavska hitra cesta bo na odseku med razcepom Nanos in Ajdovščino od jutri, predvidoma od 18. ure, do ponedeljka, do 5. ure zjutraj, v smeri Ajdovščine zaprta za ves promet zaradi nameščanja merilnih naprav na protivetrnih testnih poljih. Prihodnji konec tedna bo zapora v smeri Razdrtega. Med meritvami bo promet na protivetrnih poljih potekal po prehitevalnem pasu.

Na testnih protivetrnih poljih bodo začeli meriti burjo. Foto: Alenka Tratnik
Na testnih protivetrnih poljih bodo začeli meriti burjo. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKA DOLINA > Na treh testnih poljih bodo po napovedih Darsa na vozna pasova v obeh smereh vožnje postavili 26 masivnih armirano betonskih temeljev in nanje postavili štirimetrske jeklene stebre s po dvema anemometroma. Še pet stebrov bodo postavili zunaj voznih površin, skupaj pa bodo namestili 59 anemometrov.

Merilnike morajo pred začetkom meritev povezati z električnimi omarami, jih med seboj telekomunikacijsko povezati in testirati na terenu. Zaradi posegov bodo cesto na odseku med razcepom Nanos in Ajdovščino zaprli za promet. Ta konec tedna v smeri Ajdovščine, prihodnji teden pa v smeri Razdrtega.

Izvajalec mora “ujeti” prvih pet pojavov močne burje, in sicer tri ločene pojave z minimalno hitrostjo vetra nad 120 kilometrov na uro ter dva ločena pojava z minimalno hitrostjo vetra nad sto kilometrov na uro.

V smeri Ajdovščine bodo meritve začeli izvajati že v ponedeljek, v nasprotni smeri pa čez teden dni. Trajale bodo predvidoma do aprila, izvajalec pa mora “ujeti” prvih pet pojavov močne burje, in sicer tri ločene pojave močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 120 kilometrov na uro ter dva ločena pojava močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad sto kilometrov na uro. Pri tem velja, da je en pojav “neprekinjeno delovanje močnega vetra v obdobju dveh do štirih dni,” so pojasnili na Darsu.

Zaporam ceste se med meritvami ne bo mogoče v celoti izogniti, na Darsu pa so znova poudarili, da so poiskali rešitve, da bodo te čim manj moteče za uporabnike hitre ceste. Zapore bodo samo na območju testnih protivetrnih polj, kjer bo vozišče zoženo, promet pa bo potekal po prehitevalnih pasovih. “Med Razdrtim in Ajdovščino bodo v vsaki smeri vožnje po tri zapore, dolžine približno en kilometer,” so še napovedali.


Najbolj brano