Pokojnine za moške bodo šle navzgor

Najpomembnejša sprememba zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je pred razpravo v državnem zboru, je izenačitev odmernega odstotka pokojnin za moške z odmernim odstotkom žensk.

Ženske so imele v Sloveniji po vseh dosedanjih zakonih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju višji odmerni odstotek zaradi hitrejšega predčasnega upokojevanja in nižjih plač. Čeprav je pod pragom revščine še vedno pet odstotkov več upokojenih žensk kot moških, je sprememba dobila podporo tako v javni razpravi kot med socialnimi partnerji.

Novi milijoni za pokojnine

To pomeni, da bodo moški postopno pridobivali in se z ženskami izenačili pri 63,5-odstotni odmerni stopnji. Za 1,36 odstotka naj bi odmero pokojnin povišala še skrb za vsakega otroka v njegovem prvem letu starosti.

Ugodna sprememba za moške bi v uvodnem letu (vlada načrtuje uveljavitev reforme prihodnje leto) zahtevala dodatnih 2,6 milijona evrov, leto pozneje 7,8 milijona, leta 2025 pa že 56,6 milijona evrov.

Večji delež reaktiviranih upokojencev

Skupaj z dodano boniteto za otroke in ob upoštevanju Eurostatove demografske projekcije iz let 2015 in 2016 o množičnem upokojevanju bi obe spremembi krepko povišali porabo BDP za pokojnine. Prihodnje leto bi se ta ponovno povzpela čez deset odstotkov BDP, leta 2040 naj bi pokojnine zahtevale 15 in leta 2050 dosegle vrh pri 17 odstotkih BDP.

Vlada upa, da bo vsaj v začetnem obdobju rast potrebnega denarja izničila z večjim reaktiviranjem upokojencev v polno zavarovano zaposlitev. V prvih treh letih bi to vsakemu upokojencu prineslo dodatne tri odstotke odmere pokojnine. Sedaj zakon dodaja štiri odstotke na leto, a naj bi poslej upokojenci v polnem delovnem razmerju prejemali poleg plače še 40 odstotkov pokojnine. Od tretjega leta dalje pa 20 odstotkov, kolikor največ lahko upokojenci ob sočasni zaposlitvi dobijo sedaj.


Najbolj brano