“Snack bar je bil naš drugi dom”

Dvanajst let je, odkar je ena tedaj najbolj priljubljenih rokerskih zasedb pri nas prenehala z ustvarjanjem. “Za nas je, kot bi bilo včeraj,” pravijo fantje iz skupine Delirium, ki se ponovno združeni ob 55-letnici žusternskega Snack bara v soboto vračajo na oder.

“Se vidimo v soboto pred Snack barom!” vabijo ponovno združeni 
in nič kaj zarjaveli Delirium. Foto: Zdravko Primožič/FPA
“Se vidimo v soboto pred Snack barom!” vabijo ponovno združeni in nič kaj zarjaveli Delirium. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V njihovi vadnici v Izoli je zadnje mesece znova živahno kot na prelomu tisočletja. Tedaj so bili Delirium s svojimi uspešnicami z drugega albuma (Delirium), kot so Ljubim te, Zoo, Poglej in zadeni se in Ob glavo za zabavo, ter z nekoliko starejšimi s prvenca (Zakaj), kot so Nezvesta nevesta, Potepuh in Reši me, na vrhuncu slave. Polnili so rokerska prizorišča po vsej Sloveniji, vse dokler ni prišlo do preobrata na glasbeni sceni in so živo glasbo bolj ali manj izpodrinili didžeji.

55 let spominov

“55 let nepozabnih spominov bomo obeležili tako, kot najbolje znamo, s hladnim pivom v roki in glasbo na ves glas. Vse do jutra,” sobotno jubilejno prireditev na odprtem napovedujejo v Snack baru. Pred lokalom bo ob brezplačni pogostitvi živahno že od 14. ure. Poleg skupine Delirium, ki bo na veliki oder stopila ob 23. uri, pa se bodo skozi popoldan in večer zvrstili še nastopi LeanaKozlarja Luigija, Yana Baraya, Žige Rustje, zasedb 3 bote, Ex Pistols, novonastale skupine Paul Grem ter legendarne Karamele, ki se ji bo na odru pridružil tudi Dado Topić.

Ob predlogu najemnika Snack Bara Mirana Vidoviča, da bi se ob 55-letnici legendarnega žusternskega lokala ponovno združili, kitarista Aleksander Milenkovič in Aleš Skok, basist Darjo Bizjak, bobnar Damjan Paljk, orgličar Dean Mermolja in pevec Tomaž Klepač, niso imeli pomislekov.

Milja je poskrbela, da jim nihče ni zasedel “placa”

“Snack bar je bil naš drugi dom. Tam smo se dobivali, preden smo šli na vaje in špile, tam smo dobivali ideje za komade in tam smo jih navsezadnje tudi prvič promovirali,” nam je pred dnevi ob pogovoru v vadnici povedal ustanovni član skupine Aleksander Milenkovič - Sandi. Seveda so imeli fantje rezerviran svoj “plac” ob šanku Snack bara. “Kelnarca Milja je poskrbela, da se nihče drug ni usedel tja. Tako kot je tudi vselej poskrbela, da je v špricerju bilo več vina kot radenske,” je obudil spomin na čase starega Snacka z značilim pravokotnim točilnim pultom. “V tistem obdobju smo tam večkrat nastopali s skupino Zura & Frišni kalamari. Pravzaprav so se prav zaradi njih in nas začeli špili v Snack baru,” je poudaril.

Delirium so tako rekoč dobili krila leta 1992, ko se jim je za mikrofonom pridružil danes eden najprepoznavnejših slovenskih radijskih voditeljev Tomaž Klepač. A korenine skupine segajo še dobro desetletje dlje v zgodovino.

Niso Beatlesi, a so jih že kot osnovnošolci radi poslušali in preigravali njihove uspešnice. Fantje so z veseljem pristali na domislico fotografa Zdravka Primožiča o fotografiji v slogu naslovnice albuma Abbey Road.

Od osnovnošolskih plesov do velikih odrov

Natančneje v leto 1980, ko osnovnošolska skupina Galaksija, ki pretežno preigrava Beatlese, na pobudo Milenkoviča preraste v Delirium. V začetni zasedbi so poleg njega še pevec Dobrivoje Govedarica, basist Drago Hrvatin, bobnar Tomo Zavišič in klaviaturist Branko Osko. Leta 1984 navdušijo na Pop delavnici v Velenju s pesmijo Vrnitev, leto zatem s prihodom drugega kitarista Aleša Skoka (Lucifer band) skupina oblikuje svoj značilen zvok, poln čvrstih ritmov, melodičnih rifov in kitarskih solaž.

Hrvatina na basu zamenja Nedjan Kastelic, nakar sledi preboj izven slovenskih meja z uspešnico Tužan grad. Skupina pregori in začasno preneha z delovanjem, a se po treh letih znova aktivira v prenovljeni zasedbi. Milenkoviču in Skoku se tokrat pridružijo bobnar Valentino Destradi, basist Darjo Bizjak in pevec Aleš Ličan. Ko slednji zaradi delovnih obveznosti zapusti skupino, fantje na predlog tekstopisca in novinarja Željka Purgerja povabijo medse Tomaža Klepača, ki bendu vdahne novo življenje.

Delirium v zadnji zasedbi, ki se je razšla leta 2007 in se letos znova združila: (z leve) Damjan Paljk, Darjo Bizjak, Aleš Skok, Tomaž Klepač, Dean Mermolja in Aleksander Milenkovič.

Slovenske odre si delijo s Sokoli in Perom Lovšinom, radijske postaje redno vrtijo njihove pesmi, leta 1993 odnesejo zmago na Pop festivalu slovenske Istre, gostujejo v televizijskih oddajah ... Leta 1995 izide njihov prvenec Zakaj, skupini se pridruži Dean Mermolja s svojimi orglicami, bobnarja Destradija pa zamenja Damjan Paljk. Delirium se lahko pohvalijo s pomembnimi nastopi ob boku svetovnih zvezd, kot so Nazareth in Iron Maiden. Leta 1998 izide drugi album Delirium. Kasneje posnamejo tudi tretjega, ki pa do razhoda skupine leta 2007 ne dočaka izida.

Po 12 letih znova združeni v svoji vadnici.

Skozi zgodovino svojega delovanja se bodo Delirium po dvanajstih letih odsotnosti z odrov znova sprehodili v sobotnem uro in pol dolgem nastopu ob 55-letnici Snack bara. In ko bo slavja konec? “Seveda si želimo še igrati, vendar le na večjih odrih, 'kafiče' smo vendarle že prerasli,” se nasmehne Milenkovič.


Najbolj brano