Osumljeni kriminalist naj bi očetu pomagal pri gojenju konoplje

Do konca tedna bo znano, ali bo Matjaž Hrovatin, osumljeni koprski kriminalist, ostal v priporu. Njegova odvetnica Monika Mavsar se je, kot je napovedala, pritožila na sklep o priporu, ki ga je dežurna preiskovalna sodnica koprskega okrožnega sodišča po nedeljskem nočnem zaslišanju odredila zaradi ponovitvene nevarnosti.

Fotografija je simbolična. Foto: PU Nova Gorica
Fotografija je simbolična. Foto: PU Nova Gorica

KOPER > Koprski kriminalist Matjaž Hrovatin, vodja skupine, ki se ukvarja predvsem z odkrivanjem in preprečevanjem preprodaje prepovedanih drog, se je, kot smo poročali, pod drobnogledom svojih kolegov znašel zaradi gojenja konoplje. Na koprski policijski upravi so v začetku tedna pojasnili, da so zaradi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami najprej preiskovali drugega osumljenega. Po naših podatkih naj bi na podlagi anonimne prijave začeli preiskovati kriminalistovega očeta, nato pa naj bi se v prikrite ukrepe (opazovanje) ujel tudi Hrovatin.

Odkrili manjši nasad konoplje

V okolici Kopra naj bi kriminalisti odkrili manjši nasad konoplje. Po naših podatkih naj bi zasegli osem precej visokih sadik, na vikendu pa naj bi našli še približno dva kilograma že posušene konoplje. Ker so potrdili sum, da je v kaznivo dejanje vpleten kriminalist, je predkazenski postopek prevzel posebni oddelek pri specializiranem tožilstvu.

56

kaznivih dejanj, ki naj bi jih storile uradne osebe policije, so v prvem polletju obravnavali policisti

Oba, očeta in sina, so pridržali v soboto in v nedeljo s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča. Državni tožilec je za Hrovatina predlagal pripor, za njegovega očeta pa hišni pripor. Preiskovalna sodnica se je strinjala s priporom za kriminalista, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti. Oče pa je po zaslišanju lahko odšel domov, sodnica je odločitev o hišnem priporu zanj prepustila zunajrazpravnemu senatu.

Odvetnica Monika Mavsar, ki zagovarja Hrovatina, je včeraj povedala, da se je na sklep o priporu pritožila. Odločitev pričakuje do konca tedna. Sicer pa je že v ponedeljek glede zasežene konoplje povedala, da ni bila kriminalistova in da ni bila namenjena nadaljnji preprodaji, pač pa lajšanju zdravstvenih težav očeta in njegove žene.

Tomaž Čehovin, ki vodi koprsko policijsko upravo, je včeraj ponovno poudaril, da v policiji za takšna dejanja ni nobene tolerance in da jih ostro obsojajo. Hrovatin bo ostal brez službe. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je že v soboto podpisala sklep o izredni odpovedi.

Letos več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili policisti

Po poročilu o delu policije so v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 56 kaznivih dejanj, ki naj bi jih storile uradne osebe policije, osumljenih je bilo 55 ljudi. To je precej več kot lani, ko so v enakem obdobju obravnavali 25 kaznivih dejanj, osumljenih je bilo 32 oseb (v vsem letu je bilo 67 kaznivih dejanj), leto poprej pa je bilo v prvem polletju takšnih primerov 39 (osumljenih pa 34 ljudi).

S koprske policijske uprave so letos oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb odstopili štiri primere, lani in predlani pa po pet. “Zaradi kršitev obveznosti iz delovnega razmerja z znaki kaznivega dejanja je bila na na koprski policijski upravi v letih 2018 in 2019 izrečena le ena (tokratna) odpoved pogodbe o zaposlitvi,” je pojasnila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Na novogoriški policijski upravi so posebnemu oddelku pri specializiranem oddelku letos odstopili dva primera kaznivih dejanj, lani tri, predlani pa so obravnavali en takšen primer. Letos niso izrekli odpovedi nobenemu policistu.


Komentar novinarja

Sijan Pretnar

Gnila jabolka

Primer koprskega kriminalista, ki se je znašel v priporu zaradi suma, da je gojil konopljo, je dvignil v javnosti precej prahu. Kot vsakič, ko policisti v svojih vrstah odkrijejo gnilo jabolko. Tokrat odmeva predvsem dejstvo, da je priprti kriminalist po službeni dolžnosti preganjal prav preprodajalce prepovedanih drog, doma pa … V policiji takšna kazniva dejanja obsojajo, v takih primerih imajo ničelno toleranco do svojih kolegov. Prav pred dnevi je policija objavila polletno statistično ...

Preberi več

Najbolj brano