Telefon, ovit v zaslon

Kitajski tehnološki velikan Xiaomi je v torek presenetil s predstavitvijo drzne novosti, pametnega telefona xiaomi mi mix alpha, ki ga skoraj v celoti ovija zaslon.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Več proizvajalcev pametnih telefonov sledi trendu širjenja zaslonov čez robove naprav. Pri kitajskem Xiaomiju so se odločili, da bodo v tekmi “kdo ima širšega” v enem zamahu opravili s konkurenco. Svetovni javnosti so na torkovi predstavitvi v Pekingu pokazali model mi mix alpha. Površino telefona skoraj v celoti prekriva zaslon, ki ga na zadnji strani prekinja ozek modul s kamerami. Kot je na predstavitvi dejal prvi mož Xiaomija Lei Jun (na fotografiji), je razmerje med površino zaslona in površino sprednjega dela telefona 180,6 odstotka.

Ker zaslon objema telefon čez oba stranska robova, tam ni gumbov, temveč sta robova občutljiva na dotik. Prek zaslona s pomočjo tehnologije display acoustic technology potuje tudi zvok slušalke. Sprednje kamere seveda ni, selfie lahko pritisnete prek glavne kamere na zadnji strani, opremljene z novim senzorjem ločljivosti 108 megapikslov, ki so ga razvili v sodelovanju s Samsungom. Na voljo pa sta še dva fotoaparata, ultraširoki 20MP in 12MP telefoto z dvakratnim optičnim zoomom.

Telefon poganja procesor snapdragon 855+. Ponaša se z 12 GB delovnega pomnilnika, 512 GB spomina, 5G-povezljivostjo, hitrim polnjenjem in baterijo z zmogljivostjo 4050 miliamperskih ur.

Model mi mix alpha, ki se ga že oprijemajo močni prideviki, denimo “zverinski”, “nor” ali “divji” telefon, za zdaj ni namenjen množični proizvodnji. Najverjetneje ga bodo izdelali v omejeni seriji, ki naj bi jo poslali na trg v decembru. Nič manj “divja” kot njegov koncept pa ni cena tega telefona. Naprodaj bo za 19.999 kitajskih juanov, kar preračunano v evropsko valuto znaša približno 2500 evrov.


Najbolj brano